Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιδότησης όχι μόνον της αγοράς πετρελαίου αλλά και άλλων πηγών θέρμανσης.
Επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιδότησης όχι μόνον της αγοράς πετρελαίου αλλά και άλλων πηγών θέρμανσης.
Το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021, αναμένεται να καταβληθεί νωρίτερα, αλλά και σε πιο πολλούς προκειμένου να δοθεί μια πρόσθετη στήριξη.
Κορωνοϊός : Νέα μέτρα στη ζωή μας από Δευτέρα – Τι αλλάζει
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “υπάρχουν σκέψεις” για την αλλαγή και επέκταση του επιδόματος.
Θα δοθεί πριν την Πρωτοχρονιά προκαταβολικά αλλά, όπως επισήμανε μιλώντας στο Open, η παρατεταμένη καλοκαιρία και το γεγονός ότι οι δεξαμενές είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη επειδή επιτράπηκε η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέχρι τον Μάιο, ωθεί το οικονομικό επιτελείο σε ανασχεδιασμό, προκειμένου το επίδομα να ωφελήσει περισσότερους που το έχουν ανάγκη.
Το κονδύλι των 84 εκατ. ευρώ προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Το επίδομα θα χορηγηθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.
Επέκταση
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος το επίδομα θέρμανσης για πρώτη φορά θα δοθεί και σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο.
Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλετ, θα υπάρχει “ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος”.
Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται κανονικά όσοι καταλήγουν στην καύση ξύλων στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.
Όσο για τη θέρμανση με το ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κλπ) μένουν εκτός επιδόματος, καθώς ισχύει ούτως ή άλλως το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα ποσά ανά δικαιούχο
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.
Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το επίδομα δεν θα υπερβαίνει τα 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.
Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φτάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.
Οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:
ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.