Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις αναμένονται από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στα πελάγη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr βροχές θα σημειωθούν σε όλη τη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο οι οποίες από το απόγευμα θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, καθώς στη Μακεδονία και στη Θράκη από το απόγευμα, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 17, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 18, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 17, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 13 έως 18, και στην Κρήτη από 11 έως 20 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται βροχές κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 4 μποφόρ και από το πρωί 4 έως 6 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις, κυρίως από το μεσημέρι κι έπειτα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα κακοκαιρίας «κουβαλάει» μεγάλο όγκο νερού μέρος του οποίου θα τον εναποθέσει στην Ιταλία και στη συνέχεια και στη χώρα μας παίρνοντας εκ νέου υγρασία και ενέργεια μέσα από το Ιόνιο. Για τον λόγο αυτό ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα υψηλός.
Ενδεικτικά ο μετεωρολογος Κλέαρχος Μανουσάκης αναφέρει τα νησιά του Ιονίου πελάγους, την Ήπειρο, την δυτική – κεντρική Στερεά, την δυτική, βόρεια βορειοδυτική Πελοπόννησο, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία αλλά και προς τη βόρεια βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.
Χριστούγεννα με ήπιο καιρό – Κατεβαίνει κρύο την Πρωτοχρονιά
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μανουσάκη, όπως όλα δείχνουν μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένουμε αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας όπου φαίνεται να σταματάει αυτή η «παρέλαση» των βαρομετρικών χαμηλών από τα βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Αυτό θα συμβεί διότι ο «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστής δείχνει να αναπτύσσεται ξανά στα νότια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό σε πρώτη φάση θα οδηγήσει ψυχρότερες αέριες μάζες προς τη χώρα μας για να πάμε σιγά σιγά σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες (πιο χαμηλές σε σχέση με αυτές των τελευταίων ημερών) μιας και θα επικρατήσει ο καιρός του βοριά. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρήσει η υγρασία και οι βροχές θα είναι πολύ λιγότερες και αυτές προς τα ανατολικά και νότια.
Στη συνέχεια και αυτό το υπολογίζουμε να συμβεί τις ημέρες των Χριστουγέννων ο «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστής φαίνεται να εμφανίζει μια μετατόπιση πιο ανατολικά με αποτέλεσμα ο καλός καιρός να έρθει από πάνω μας. Καθώς τώρα θα πηγαίνουμε προς το τέλος του χρόνου – πρώτες ημέρες του νέου έτους, φαίνεται μια γενική αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία όπου το πεδίο υψηλών πιέσεων που εδώ και πολλές εβδομάδες δραστηριοποιείται στο ανατολικό βορειοανατολικό άκρο της Ευρώπης δείχνει να καταρρέει (πρόσκαιρα???) ανοίγοντας τον δρόμο στα βαρομετρικά χαμηλά, ενώ ταυτόχρονα στα βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης όπου εδώ και αρκετές ημέρες αναπτύσσονται ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν και τη χώρα μας, θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Αυτό θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας.
Κλείνοντας, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία που παρατίθενται για τα του πολικού ψύχους, «αναφέρονται σαν τάση και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εξέλιξη που περιγράφεται. Πιο σταθερά στοιχεία για τον καιρό των Χριστουγέννων θα μπορούμε να δώσουμε μέσα στην άλλη εβδομάδα».