Στο Εθνικό Απόθεµα και τον νέο Kανονισµό που προβλέπει την πρόσβαση σε αυτό δικαιούχων πέρα των νέων και νεοεισερχόµενων, φαίνεται να στρέφονται οι εθνικές αρχές, για την κατανοµή των επιπλέον επιλέξιµων βοσκότοπων συνοδευόµενα µε δικαιώµατα στους πραγµατικούς κτηνοτρόφους, από το 2023.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, µία πρώτη επαφή των υπευθύνων για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο µε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων για το συγκεκριµένο ζήτηµα, έγινε στα περιθώρια της εκδήλωσης για τη νέα ΚΑΠ στην Κοµοτηνή (29 Ιουλίου). Εκεί τονίστηκε ότι θα δοθούν επιπλέον δικαιώµατα µαζί µε την επιλέξιµη γη στους παλαιούς κτηνοτρόφους, χωρίς ωστόσο να δίνονται επαρκείς λεπτοµέρειες για τον στρατηγικό σχεδιασµό.
Σύµφωνα τώρα µε το ρεπορτάζ, ως λύση εξετάζεται το Εθνικό Απόθεµα στη µοιρασιά του οποίου µπορούν να συµπεριληφθούν πρόσθετες κατηγορίες αγροτών (Άρθρο 22, παράγραφος 7) σύµφωνα µε τον Κοινοτικό Κανονισµό. Ως εκ τούτου, εφόσον τελικά επιλέξουν οι εθνικές αρχές να επωφεληθούν της διάταξης, θα µπορούν παλιοί κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν νέα δικαιώµατα για επιλέξιµη γη. Σύµφωνα µε πηγές που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων που διεξάγονται µε τις ελληνικές αρχές, έχει προταθεί να συνδεθεί το Εθνικό Απόθεµα µε ένα σύστηµα σε στυλ ΑΓΡΟΓΗ που θα διαχειρίζεται τους δηµόσιους βοσκότοπους. ∆ηλαδή, όταν ένας νέος κτηνοτρόφος αιτείται βοσκότοπο να του δίνεται µαζί µε τα δικαιώµατα και µάλιστα µε πολυετές µίσθωµα που θα δεσµεύει τον δικαιούχο. Να σηµειωθεί επίσης πως για τη νέα περίοδο, οι αρχές µπορούν να αφιερώσουν µεγαλύτερο ποσοστό του 3% του Εθνικού Φακέλου για τη χρηµατοδότηση του Εθνικού Αποθέµατος. Η περικοπή της βασικής ενίσχυσης για τη χρηµατοδότηση του Αποθέµατος µπορεί µάλιστα να γίνει περιφερειακά και όχι σε όλους τους δικαιούχους. ∆ηλαδή, για να χρηµατοδοτηθούν δικαιώµατα σε βοσκοτόπους, γίνεται περικοπή µόνο στην αντίστοιχη αγρονοµική περιφέρεια ενίσχυσης (ΠΕ:1 Βοσκότοπος). Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως εφόσον προστεθούν στο σύστηµα επιλέξιµα στρέµµατα -ίσως και 9 µε 10 εκατοµµύρια-, τότε, η αξία των δικαιωµάτων θα πέσει κατακόρυφα και ίσως να φτάσει σύµφωνα µε πρώτους υπολογισµούς τα 9,8 ευρώ το στρέµµα.
Σύµφωνα µε το Άρθρο 22
Αναλυτικότερα, το Άρθρο 22 «Εθνικό Απόθεµα» στην παράγραφο 7 αναφέρει: Τα κράτη µέλη µπορούν να θεσπίσουν πρόσθετους κανόνες για τη χρήση του αποθέµατος, συµπεριλαµβανοµένων πρόσθετων κατηγοριών αγροτών που θα εξυπηρετηθούν από το Απόθεµα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξυπηρετηθεί οι οµάδες προτεραιότητας που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 5 και για τις περιπτώσεις που θα προκαλούσαν την αναπλήρωση του Αποθέµατος. Όταν το Απόθεµα αναπληρώνεται µε γραµµική µείωση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης, η γραµµική µείωση εφαρµόζεται σε όλα τα δικαιώµατα ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο ή, όταν τα κράτη µέλη εφαρµόζουν την παρέκκλιση που προβλέπεται στην παράγραφο 2, στο επίπεδο της σχετικής οµάδας εδαφών που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 2.
Χωρίς κτηµατολόγιο, δασικούς χάρτες και σχέδια βόσκησης δεν γίνεται ΚΑΠ χωρίς δικαιώµατα
Το µοντέλο της βασικής ενίσχυσης της ΚΑΠ χωρίς ατοµικά δικαιώµατα (Καθεστώς Ενιαίας Στρεµµατικής Ενίσχυσης µε πληρωµή στην επιλέξιµη γη) είναι κάτι που δεν µπορεί να ενσωµατώσει η χώρα µας, όσο δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να προσδιοριστεί ποια είναι ακριβώς η επιλέξιµη γη. Χωρίς κτηµατολόγιο, δασικούς χάρτες και σχέδια βόσκησης, η χώρα µας πρέπει να συνεχίζει να βασίζεται σε αυτό το καθεστώς, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου, σε ηµερίδα διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ (Κοµοτηνή).
Χαµηλότερες τιµές και αποσύνδεση δικαιωµάτων από δύο καθεστώτα ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ
Τα δικαιώµατα αφενός θα χάσουν µεγάλο µέρος της αξίας τους, που µεταφράζεται σε 22% και άνω από το 2023 (τα υψηλά ακόµη περισσότερο έως το 2026 µε τη σύγκλιση 100%) και αφετέρου θα πάψουν να συνδέονται µε τουλάχιστον δύο καθεστώτα. Πρώτον αποσυνδέονται από το νέο πρασίνισµα (eco-schemes) και δεύτερον από την ειδική ενίσχυση νεαρών αγροτών του α’ Πυλώνα, που σήµερα δίνεται επιπλέον το 25-50% της βασικής. Αυτό σηµαίνει ότι µετά το 2023, ακόµα και η απλή επιλέξιµη γη χωρίς δικαιώµατα, αποκτά αξία ως προς τις επιδοτήσεις πολύ µεγαλύτερη από σήµερα.
Πηγή: agronews.gr