Ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, συν έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση συν 120 δοσεις στην εφορία
Μέχρι το τέλος του μήνα ανακοινώνεται και νέα άμεση εισοδηματική ενίσχυση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά
Μέσα στην εβδομάδα καταθέτει η κυβέρνηση νομοθετική διάταξη στη Βουλή για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ προωθεί -επίσης με νόμο- νέα ρύθμιση για τις οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με πρόταση που θα αφορά και όσους ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς, αλλά συσσώρευσαν χρέη λόγω πανδημίας και πληθωριστικής κρίσης.
Μέχρι το τέλος του μήνα ανακοινώνεται νέα άμεση εισοδηματική ενίσχυση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς “βρέθηκε ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος”, ενώ στον κατάλογο των δράσεων μπαίνει και η αύξηση της πίεσης προς servicers και τράπεζες, να προτείνουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης στα νοικοκυριά και να μην απορρίπτουν τα σχέδια, στο ποσοστό που αυτό συμβαίνει σήμερα.
Μετά και το θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ενδεχόμενο αύξησης των πλειστηριασμών, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρουσιάσει -και μάλιστα αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα- ένα πακέτο παρεμβάσεων που, το σύνολό τους, αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Γνωρίζοντας ότι το άθροισμα των οφειλών σε τράπεζες, servicers, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία έχει πλέον εκτοξευτεί στα 258 δις. ευρώ, το πακέτο των παρεμβάσεων -τα βασικά συστατικά του οποίου ουσιαστικά αποκάλυψε πριν από λίγο και ο υπουργός Οικονομικών- είναι τα εξής:
- Ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. “Επειδή γνωρίζουμε και ποια είναι η πραγματικότητα, προσπαθούμε να βρουμε την βέλτιστη εφικτή λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τον πολίτη ο οποίος τα φέρνει δύσκολα αλλά και αυτόν ο οποίος τώρα μπορεί να δυσκολεύεται για πρώτη φορά. Ψάχνουμε συνεπώς να βρούμε ένα σχήμα το οποίο δεν θα χαλάει την κουλτούρα πληρωμών, ένα σχήμα το οποίο θα υλοποιήσουμε στην Ελλάδα και δεν υλοποιείται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης”, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών.
Οι πληροφορίες μιλούν για αναβίωση της ρύθμισης των 100-120 δόσεων για όσους την έχασαν μέσα στην πανδημία ενώ, όπως προκύπτει και από τη δήλωση Σταϊκούρα, αναζητείται λύση και για τους συνεπείς μέχρι τώρα φορολογούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την πανδημία και κυρίως την πληθωριστική κρίση που έφερε και αύξηση επιτοκίων.
- Παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η βασικότερη έχει να κάνει με την διάταξη που θα υποχρεώνει τους δανειστές να αιτιολογούν την απόρριψη προτάσεων συμβιβασμού μέσω του εξωδικαστικού. Στόχος είναι να “αντιληφθούν και οι δανειστές την πραγματικότητα”, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών. Ο κατάλογος των αλλαγών στον εξωδικαστικό περιλαμβάνει επίσης τη διεύρυνση της περιμέτρου (θα συμπεριληφθούν τα χρέη υπέρ τρίτων όπως οι δήμοι και οι ΔΕΚΟ, ενώ θα μπορούν να κάνουν αίτηση και όσοι έχουν οφειλή μόνο σε μια πηγή), αλλά και τη μείωση τόσο του επιτοκίου για τα χρέη στο δημόσιο όσο και την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης επίσης για τις οφειλές στο δημόσιο.
- Η νομοθετική ρύθμιση για την άμεση εισοδηματική ενίσχυση σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα έρθει μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στο πρώτο 10ήμερο Μαρτίου ώστε οι εκταμιεύσεις να γίνουν πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχει βρεθεί δημοσιονομικός χώρος με “ασφάλεια” κάτι που σημαίνει ότι ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ ή 1 δις. ευρώ θα μπορεί να διατεθεί χωρίς να θιγεί ο στόχος για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα.
- Η 4η πρωτοβουλία δεν θα έρθει με νόμο (προς το παρόν) και αφορά στην αύξηση της πίεσης προς τράπεζες και seρvicers να προτείνουν βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων με τους δανειολήπτες. Το ποσοστό απόρριψης έφτανε στο 75% το καλοκαίρι, έχει πέσει στο 30% και θέλουμε να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.