Πολλά «γιατί» και αναπάντητα ερωτήματα. «Φεύγω χαρούμενος. Ένα μικρό πραγματάκι με κέρδισε. Οκ μπράβο του, αλλά δεν θα με πιάσουν και τύψεις». Ποιος ήταν ο επιστήμονας που αυτοκτόνησε μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο.
Ο Δημήτρης Καμπανάρος, ιδρυτής της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο, αποφάσισε χθες το πρωί να δώσει τέλος στη ζωή του με μια καραμπίνα, μέσα στο ίδιο του το σπίτι!
Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν «δυνατό» άνθρωπο, ο οποίος λύγισε από την πίεση του κορωνοϊού. Ο ίδιος ήταν ορκισμένος «εχθρός» του. Είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να μην παρεισφρήσει ο ιός μέσα στη δομή του. Μια μονάδα που δημιούργησε στο όνομα της «μούσας» του, της γιαγιάς του, Άρτεμις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη στο protothema.gr, το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στη «Νέα Θάλπη», σε δυο εργαζόμενους και μια ηλικιωμένη, ο Δημήτρης Καμπανάρος αποφασίζει να διενεργήσει και πάλι «γρήγορα τεστ» σε όλους. Υποβάλλει τον εαυτό του για ακόμη μια φορά στην ίδια διαδικασία. Μια διαδικασία που ακολουθούσε σχεδόν μια φορά την εβδομάδα σεβόμενος τους πάνω από 100 ηλικιωμένους που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια στιγμές πραγματικής φροντίδας και αγάπης τόσο από τον ίδιο όσο και από τους εργαζόμενους του. Όταν ενημερώθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό πως είναι θετικός «πάγωσε».
«Ο Δημήτρης δεν μπορούσε να δεχτεί την πίεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι θα έλεγαν για αυτόν. Ότι δηλαδή έχει μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και κόλλησε κορωνοϊό. Ότι δεν έλαβε μέτρα. Η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Όχι μόνο εφάρμοζε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ, αλλά φρόντιζε να κάνει τεστ σχεδόν κάθε εβδομάδα. Με δίκη του πρωτοβουλία. Κάτι το οποίο δεν κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες γηροκομείων», εκμυστηρεύτηκε στο «protothema.gr» αρκετά στενός του άνθρωπος.
Το πρωί της Τετάρτης κλιμάκια του ΕΟΔΥ επρόκειτο να μεταβούν στη «Νέα Θάλπη» για να διενεργήσουν νέα επαναληπτικά τεστ. Ο ίδιος ήταν θετικός και έσπασε. Πάνω σε ένα χαρτί από το σημειωματάριο του στη μονάδα του έγραψε το τελευταίο αντίο καθώς είχε πάρει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. «Κουράστηκα. Και μάλλον δεν ήμουν καλός καπετάνιος. Λάτρεψα τη δουλειά μου. Έκανα λάθος, κόλλησα κορωνοϊό μετά από όλα αυτά…» αναφέρει στο σημείωμα ο αυτόχειρας, ενώ προσθέτει «Τίτλος: μέσα από το τζάμι (και ήταν μάταιο) θα με πουν αδύναμο. Οκ. Ήμουν. Θα ζήσω με αυτό».
«Η μάνα μου και η αδερφή μου, ας μη με κλάψουν πάνω από ένα χρόνο. Εύχομαι να ηρεμήσω όπου πάω, αν πάω κάπου», επισήμανε σε άλλο κομμάτι στο σημείωμα του. Στην 3η σελίδα αναφέρει «Αν παρ’ελπίδα ζήσω (ανίκανος και να πεθάνω) φευ! Μη με έχετε φυτό να με ποτίζετε». Και τέλος αναφέρει για το όπλο «για την οπλοκατοχή, ήταν του μπαμπά μου. Ίσως τον βρω. Εκτός αν πάω πακέτο για την κόλαση…».
Μετά πήρε την καραμπίνα του πατέρα του και αυτοκτόνησε.
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Καμπανάρος
Ένα από τα δικά του αποφθέγματα που μετατράπηκε σε «Μότο» της Αγίας Θάλπης ήταν πως «η ψυχή δεν γερνάει ποτέ!». Αυτή ήταν και η στάση ζωής που είχε επιλέξει. Η αγάπη του για τη γιαγιά του Άρτεμη τον έκανε πριν από 14 χρόνια να αφιερώσει τη ζωή του αποκλειστικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ήταν μια «εσωτερική παρότρυνση» και αγάπη του προς τη «Μούσα» του, όπως συνήθιζε να την αποκαλεί.
Στην Ιστοσελίδα της Νέας Θάλπης βρίσκει κανείς με μια γρήγορη αναζήτησή και τους λόγους που αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Όπως εξηγούσε ο ίδιος η επιλογή του προέκυψε από την αγάπη στη γιαγιά του.
Ο Δημήτρης Καμπανάρος όταν έφτιαξε τη Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ηλικιωμένους. Τους θεωρούσε «παιδιά του» Φιλοξενούσε στη δομή πάνω από 100 άτομα.
Ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αναφορά στο βιογραφικό του. Ένα μεγάλο βιογραφικό με αρκετά επιτεύγματα.
«Αφού ολοκλήρωσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το Τμήμα Παιδαγωγικής – Φιλοσοφίας – Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) το 2001 συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της Γεροντολογίας, στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αποκτώντας Μεταπτυχιακό (2001-2003) και Διδακτορικό τίτλο σπουδών (2003-2006 – υποτροφία του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης).
Το 2002 έλαβα το βραβείο DAAD για τον αλλοδαπό φοιτητή με την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση σε συνδυασμό με κοινωνική προσφορά στους ηλικιωμένους στο Δήμο της Χαϊδελβέργης.Πάντα ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις μου και τον εαυτό μου στο να βελτιώνω τη ζωή των ηλικιωμένων, έμπρακτα και όχι θεωρητικά.
Έτσι επέστρεψα στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησα τη Μονάδα Φροντίδας και Αποθεραπείας «Νέα Θάλπη» στον Άγιο Στέφανο Αττικής.», έγραφε σχετικά με τη μονάδα που δημιούργησε αλλά και την προσωπική του πορεία.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφάρμοσα προγράμματα εργοθεραπείας, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης προσπαθώντας να αλλάξω το αρνητικό στερεότυπο αδυναμίας και ανικανότητας που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για την Τρίτη και Τέταρτη Ηλικία.
Από το 2010 μέχρι το 2014 κατείχα τη θέση του Ειδικού Συμβούλου κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Ηλιούπολης.
Το 2012 ο Δήμος Ηλιούπολης απέσπασε το Πανελλήνιο Βραβείο Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2012 μέχρι σήμερα υλοποιώ μαζί με την Μ.Κ.Ο. «50και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία τηλεπικοινωνιών COSMOTE το καινοτόμο Πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο», στο πλαίσιο του οποίου πάνω από 6.000 συμπολίτες μας άνω των 50 ετών έχουν διδαχθεί βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Από το 2014 εργάζομαι ως ειδικός σύμβουλος στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΤΙΜΑ», το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών για ηλικιωμένους, πάντα με γνώμονα την αρχή της ουσιαστικότητας και της βιωσιμότητας. Από το 2014 διατελώ Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Το 2020 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο City College, Διεθνές Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στην Αγγλία, αποκτώντας τον τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας», συνέχιζε στο μήνυμα του στην ιστοσελίδα.
«Είχε βγει θετικός στον κορωνοϊο και δεν άντεχε την πίεση», δήλωσε χθες στο «protothema.gr» ο Στέλιος Προσαλίκας, Προεδρος της Ένωσης Γηροκομείων στην Ελλάδα και στενός φίλος του Δημήτρη Καμπανάρου. Ο Δημήτρης Καμπανάρος, αυτοκτόνησε καθώς φαίνεται πως «λύγισε» από την πίεση.
«Ήταν να πάει σήμερα ο ΕΟΔΥ να του κάνει τεστ. Είχε βγει και ο ίδιος θετικός από το τεστ που έκανε στον εαυτό του. Θα του έκανε επαναληπτικό έλεγχο ο ΕΟΔΥ. Δεν άντεχε αυτά που θα έγραφαν για εκείνον πως είναι επικεφαλής δομής και είναι θετικός», συνεχίζει στο θέμα ο κ. Προσαλίκας.
Η ψυχή του «δεν γέρασε» στις 24 Μαρτίου του φετινού δύσκολου χειμώνα όταν ο ίδιος πήρε μια κρίσιμη απόφαση, τη στιγμή που ο κορωνοϊός είχε φτάσει στην Ελλάδα: να κλειστεί μέσα στο γηροκομείο μαζί με το προσωπικό του για 65(!) μέρες. 65 μέρες καραντίνας δίπλα στους ηλικιωμένους και στους συναδέλφους του. Ο στόχος του τότε; Να μην προκύψουν επαφές που θα έθεταν σε κίνδυνο τους διαμένοντες στη δομή. «Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε θέση σε καραντίνα τη δομή φιλοξενίας. Στις 24 Μαρτίου πήρα την απόφαση να κλειστούμε μαζί με το προσωπικό μέσα στη δομή για 65 μέρες για λόγους ασφαλείας», δήλωσε πριν λίγες ημέρες σε δημοσιογράφους ο Δημήτρης Καμπαναρος. «Καταλαβαίνετε ποσό γενναίος ήταν. Να κλειστεί μαζί με τους ανθρώπους του μέσα στη μονάδα για να μην πάθει κανείς το παραμικρό», μας είπε άνθρωπος που τον συνάντησε πριν από λίγες ημέρες.