Η 8η επιστρεπτέα θα αφορά ή τις απώλειες εσόδων του Απριλίου ή θα έχει διμηνιαία διάρκεια προκειμένου να συμπεριλάβει και τις απώλειες του Μαΐου.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να θέση σε εφαρμογή μια ακόμα επιστρεπτέα προκαταβολή, την 8η αυτή τη φορά, ωστόσο ακόμα είναι υπο διερεύνηση ποιες απώλειες θα αφορά.
Στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά από το πολύμηνο lockdown ενώ, αυτό που εξετάζεται είναι εάν η 8η επιστρεπτέα θα αφορά τις απώλειες εσόδων του Απριλίου ή θα έχει διμηνιαία διάρκεια προκειμένου να συμπεριλάβει και τις απώλειες του Μαΐου.
Στα 8.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ελάχιστο ποσοστό ενίσχυσης για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα αυξηθεί στα 8.000 ευρώ, από 4.000 ευρώ που ήταν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 6, ενώ κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.
Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.
- Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
- Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.
Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, κρίθηκε απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου τους το 2020 με αυτόν του 2019.
Πηγή: dikaiologitika.gr