Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου – Καλάμου και Καστού ενάντια στη ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.
Με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την εκπαίδευση μεταναστών, προκειμένου αυτοί να διοχετευτούν για εργασία στις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών της Χώρας μας, θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα εξής:
Οι ιχθυοκαλλιέργειες, με τη σημερινή τους μορφή, είναι μια πραγματικότητα για την περιοχή μας. Η λειτουργία τους όμως πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες, τόσο σε ότι αφορά τους εργασιακούς νόμους, όσο και για τη χωροθέτηση τους. Δηλαδή ούτε να εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους, ούτε να πάνε όπου αυτές θέλουν.
Όσο και να ισχυρίζονται Πολιτεία και επιχειρηματίες του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών ότι η δημιουργία μια τέτοιας καταστροφικής χωροταξικά και άναρχα απλωμένης στις ακτές του Ξηρομέρου και του Καλάμου Π.Ο.Α.Υ, θα αυξήσει τα κέρδη του κλάδου και θα φέρει την πολυπόθητη απασχόληση και ανάπτυξη στην περιοχή είναι γελασμένοι.
Ήδη το ντόπιο εργατικό δυναμικό έχει από καιρού γυρίσει την πλάτη του στην προσφορά εργασίας των ιχθυοκαλλιεργητών, αφού οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες έως και θανατηφόρες, όπως απέδειξε τελευταία το ατύχημα της Πρέβεζας, ενώ το αντάλλαγμα είναι χαμηλοί μισθοί που δεν επαρκούν για την στοιχειώδη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου με τους χαμηλούς μισθούς που καταβάλουν στους ντόπιους εργαζόμενους τους καθιστούν απρόθυμους για εργασία, ενώ μέσω της οργάνωσης σεμιναρίων θέλουν να φέρουν για δουλειά “κατατρεγμένους” ανθρώπους δίνοντάς τους ακόμα πιο χαμηλούς μισθούς, καταρρίπτοντας και το γνωστό επιχείρημα της προσφοράς θέσεων εργασίας και συγκράτησης του τοπικού πληθυσμού.
Εξ΄ άλλου, ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι, οφείλουν από κοινού να παλέψουν ενάντια στη απάνθρωπη αυτή πραγματικότητα που συντρίβει τα όνειρά τους.
Όσα λοιπόν μνημόνια απασχόλησης να υπογραφούν και όσα σεμινάρια να οργανωθούν, το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να επιλυθεί μόνο και μόνο με την ύπαρξη των ιχθυοκαλλιεργειών και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες που περιγράψαμε.
Οφείλουν λοιπόν οι επιχειρηματίες του κλάδου, να προσαρμοστούν με το μοντέλο ανάπτυξης που σχεδιάζουν και επιδιώκουν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές και να σταματήσουν τον μύθο ότι δήθεν αποτελούν την μοναδική πηγή απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της περιοχής και μάλιστα με την συμβολή της Κεντρικής Εξουσίας, με την μορφή των σεμιναρίων και όχι μόνο.
Το ζητούμενο για την κοινωνία της περιοχής μας, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων χρόνια τώρα δραστηριοτήτων των κατοίκων της, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν, όπως ο ήπιος τουρισμός, ο εκσυγχρονισμός του γεωργοκτηνοτροφικού μοντέλου, αφού οι προϋποθέσεις υπάρχουν, τόσο για το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα και Καλάμου, όσο και για την ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου.
Το πιο πάνω ζητούμενο είναι εφικτό, αν η Πολιτεία αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο που έφτιαξαν από μόνοι τους οι ιχθυοκαλλιεργητές όπως τους βόλευε, για την ίδρυση μιας Π.Ο.Α.Υ “εκτρώματος”, και να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός νέου σχεδιασμού με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Τι είναι λοιπόν σημαντικότερο, το συμφέρον των 10.000 κατοίκων του Δήμου ή τα μεγαλοσυμφέροντα 5-6 επιχειρηματιών;