Φόρους άνω των 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο β’ εξάμηνο από φορολογούμενους, μεγάλη μερίδα των οποίων θα αναζητεί ακόμη τρόπους επούλωσης των πληγών που άνοιξε η κρίση του κορωνοϊού.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.
Ειδικά τον Σεπτέμβριο, το σκηνικό θα παραπέμπει σε “τέλεια φορολογική καταιγίδα” καθώς θα συμπέσουν χρονικά ο ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η όποια δόση ρύθμισης προηγούμενων οφειλών και μαζί με αυτά οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαίου θα ήδη έχουν ανασταλεί για τον συγκεκριμένο μήνα.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να “βουτήξει” η εισπραξιμότητα των φόρων σε μια δύσκολη συγκυρία για το οικονομικό επιτελείο, ήδη έχουν μπει μπροστά τα σχέδια ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων. Τρία είναι τα κυρίαρχα σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι:
- Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και των νομικών προσώπων να πληρωθούν ως εξής: Αντί τα φυσικά πρόσωπα να καταβάλλον τον φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2020) να τον καταβάλλουν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 (σ.σ εφόσον δεν θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πέραν της 31ης Ιουλίου κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί και ο χρόνος έναρξης πληρωμής του φετινού φόρου ).
- Ο ΕΝΦΙΑ και των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων -ο οποίος θα υπολογιστεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με πέρυσι όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών- να πληρωθεί επίσης σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021.
- Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια νέα ρύθμιση αποκλειστικά για τους πληγέντες της πανδημίας. Ουσιαστικά, θα απευθύνεται σε όσους συσσώρευσαν ληξιπρόθεσμα χρέη εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σχεδιάσει μια καινούργια ρύθμιση η οποία θα είναι ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη συνταγή τακτοποίησης υποχρεώσεων σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις (ή και 48 δόσεις για πρόστιμα και φόρους κληρονομιάς).
Με βάση τον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα του β’ εξαμήνου ήταν προγραμματισμένο να διαμορφωθούν στα 31 δις. ευρώ έναντι 21 δις. ευρώ στο α’ εξάμηνο. Τώρα, η υπερσυγκέντρωση φορολογικών βαρών στο β΄ εξάμηνο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς με την αναστολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, του Απριλίου και του Μαίου για το τέλος Αυγούστου και το τέλος Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, υποχρεώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν μέσα στους μήνες της πανδημίας, μετατίθεται για αργότερα.
Βέβαια, οι φόροι που θα βεβαιωθούν στο β’ εξάμηνο δεν πρόκειται να παραμείνουν στα 31 δις. ευρώ καθώς η πανδημία θα ψαλιδίσει τις υποχρεώσεις που θα βεβαιωθούν. Πολύ μεγάλη επίπτωση αναμένεται να υπάρξει:
- Στον ΦΠΑ του β’ τριμήνου ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις εταιρείες που τηρούν απογραφικά βιβλία. Το β’ τρίμηνο εμπεριέχει όλο το “πάγωμα” των συναλλαγών εξαιτίας του lock down. Αντίστοιχα, τον Ιούλιο θα καταβάλλεται ο ΦΠΑ του Ιουνίου από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία. Ο Ιούνιος δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι μήνας πλήρους ομαλότητας στην αγορά οπότε είναι πολύ πιθανό αυτό να αποτυπωθεί και στον ΦΠΑ.
- Στον παρακρατηθέντα φόρο μισθωτών υπηρεσιών ο οποίος θα αποτυπώσει όλη τη ζημιά που έχει γίνει από τις απολύσεις, τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης (ή εκ περιτροπής εργασίας) αλλά και τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Πηγή: thetoc.gr