Οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής λόγω της πανδημίας.
Πίσω από τις εκκλήσεις των επαγγελματικών κλάδων και των ιδιοκτητών για τη σωτηρία των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι (μόνο στην εστίαση απασχολούνται 430.000 άνθρωποι) που δεν έχουν την πολυτέλεια να σκέφτονται το μέλλον και την μετά κορωνοϊό εποχή καθώς αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο και πιεστικό παρόν.
Ο Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) λέει στο CNN Greece και τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, «βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες που δεν είχαμε ζήσει ούτε στην εποχή των μνημονίων».
«Αυτή τη στιγμή 80.000 επιχειρήσεις είναι σε αναστολή και δεν γνωρίζουμε πόσες από αυτές θα καταφέρουν να ανοίξουν μετά τα περιοριστικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι όμως σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι οι τυχεροί και αυτό γιατί παίρνουν το επίδομα της αναστολής σύμβασης των 534 ευρώ. Υπάρχουν όμως χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν προβλέπεται να έχουν εισόδημα μέσα στον Δεκέμβριο και αναφέρομαι στους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό που πήραν την αναστολή σύμβασης μέχρι τον Οκτώβριο».
Ο κ. Χότζογλου λέει ότι η Ομοσπονδία ζητούσε από την κυβέρνηση να επεκταθεί η αναστολή μέχρι και τον Δεκέμβριο ώστε να ξεκινήσει το επίδομα ανεργίας (με το οποίο επιδοτούνται βάση νόμου ένα τρίμηνο κάθε χρόνο οι εποχικά εργαζόμενοι) τον Ιανουάριο.
Όπως λέει ο κ. Χότζογλου παραδοσιακά η καταβολή του επιδόματος ανεργίας γινόταν 40 με 60 ημέρες μετά τη λήξη της σύμβασης που σημαίνει ότι προς τα τέλη Δεκεμβρίου γίνονταν οι πρώτες πληρωμές. Φέτος τον Δεκέμβριο δεν θα γίνει καταβολή επιδόματος ανεργίας όπως λέει ο κ. Χότζογλου με αποτέλεσμα οι εποχικά εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς χρήματα με δεδομένο ότι δεν δούλεψαν ούτε το καλοκαίρι ώστε να έχουν κρατήσει ένα αποθεματικό μέχρι την καταβολή του πρώτου επιδόματος.
«Ας δώσει η κυβέρνηση ένα έκτακτο επίδομα 534 ευρώ μόνο για τον Δεκέμβριο για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν γιορτές» λέει ο κ. Χότζογλου. «Έτσι θα ξεκινήσει η επιδότηση ανεργίας από τον Ιανουάριο και θα φτάσει μέχρι τον Μάρτιο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Απρίλιο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και μέχρι τότε θα έχουμε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης και τους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση που πήραν μόνο την αναστολή Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου και είναι από τότε χωρίς χρήματα και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται στη διασκέδαση οι οποίοι δούλευαν δύο με τρεις μέρες την εβδομάδα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν σε κάποια ρύθμιση. Οι τελευταίοι είναι χωρίς δουλειά από τον Μάρτιο».
Ο κ. Χότζογλου λέει επίσης ότι αν δεν επεκταθούν τα μέτρα στήριξης, οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικών σκοπών κτλ, οι εργοδότες στον τουρισμό θα καταφύγουν σε απολύσεις ενώ εκτιμά ότι η εστίαση θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας. O κ. Χότζογλου λέει τέλος ότι ειδικότερα στον χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων διακυβεύονται όχι μόνο οι θέσεις εργασίας αλλά και θεσμικά ζητήματα καθώς εκκρεμεί η υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας και ήδη έχει εκδηλωθεί πρόταση σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΕΤ από την πλευρά των εργοδοτών για μείωση μισθών κατά 20%.