Ερωτήματα για τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων οι κοιλάδας Αχελώου, Αμβρακικού Κόλπου – Λευκάδας και Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, για το εργασιακό μέλλον και καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων τους, εξέφρασαν οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με την Ερώτηση αυτή οι δύο βουλευτές τόνιζαν ότι ουσιαστικά, αιωρείται το ερώτημα περί ύπαρξης εκτάσεων γης τεραστίας οικονομικής ή γεωγραφικής σπουδαιότητας τις οποίες πιθανόν ορέγονται διάφοροι. «Η κατάργηση των Φορέων καταρχάς καταδεικνύει ότι έγινε χωρίς προετοιμασία και πρόβλεψη για τη λειτουργία των Μονάδων Διαχείρισης (Μ.Δ.), καθώς και τη Διοίκησή τους», ανέφεραν σχετικά οι βουλευτές και συνέχιζαν:
«Δεν έχει διευκρινιστεί εισέτι το μέλλον των ευρωπαϊκών και λοιπών έργων τα οποία είχαν αναλάβει οι Φ.Δ.Π.Π., με την εξόφληση των λογαριασμών κοινής ωφελείας και τηλεφωνίας, με το Α.Φ.Μ. και τις φορολογικές υποχρεώσεις, με τις συμβάσεις οι οποίες συνήφθησαν με εξωτερικούς συνεργάτες των Φ.Δ.Π.Π., με τον έλεγχο και τη φύλαξη των προστατευομένων περιοχών, με ενδεχόμενους διαγωνισμούς οι οποίοι τελούν εν εκκρεμότητα, διότι δεν ολοκληρώθηκαν εκκρεμούσες γνωμοδοτήσεις κλπ.
Παραλλήλως, δεν έχει διευκρινιστεί το μέλλον των εργαζομένων στους Φ.Δ.Π.Π. και το εργασιακό τους καθεστώς. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι στήριξαν τους Φορείς υπό δύσκολες συνθήκες και με τον ζήλο και την εργατικότητά τους τους ανέδειξαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επί δεκαπενταετία δέκα εργαζόμενοι στον πρώην Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης. Το διοικητικό κενό που αυτονοήτως έχει δημιουργηθεί και μέχρι την επίλυσή του σε μη συγκεκριμένο χρόνο θα δημιουργήσει προβλήματα στο προσωπικό των φορέων το οποίο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με την καταβολή των μισθολογικών τους απολαβών».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές διερωτήθηκαν ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για το εργασιακό μέλλον και καθεστώς εργασίας των εργαζομένων επί σειρά ετών στους Φ.Δ.Π.Π., τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον αυτών υπάρχει ανεξακρίβωτος αριθμός συμβασιούχων ορισμένου χρόνου των Φ.Δ.Π.Π. για τους οποίους υπήρχε ο σχεδιασμός για προσλήψεις συμβάσεων αορίστου χρόνου οι οποίοι παραμένουν μετέωροι.
Στις νέες μονάδες του ΟΦΥΠΕΚΑ μεταφέρονται οι εργαζόμενοι των ΦΔΠΠ
Τις απαντήσεις στα ερωτήματα των βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης» έδωσε ο υφυπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος διευκρίνισε ότι από την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης καταργούνται 36 Διοικητικά Συμβούλια και όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν αυτοδίκαια στις νέες μονάδες του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ήδη υπηρετούν 36 εργαζόμενοι με έδρα το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και παραρτήματα στην Κερκίνη Σερρών και στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά:
«Σε απάντηση των σχετικών Ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι:
Στο κεφ. Γ του ν.4685/2020 (Α΄92) προκρίθηκε η σύσταση ενός επιστημονικού, συμβουλευτικού και συντονιστικού οργανισμού για τη συστηματική οργάνωση της διακυβέρνησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προβλέπεται να λειτουργεί επιτελικά και συνεργατικά με άλλους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, κοινωνία των πολιτών, παραγωγικοί φορείς), έχοντας ρόλο συντονιστικό και επιτελικό σε θέματα διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και την αποστολή να σχεδιάζει, να παρακολουθεί και να δίνει ρυθμό στην προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Οι υπάρχοντες Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) συγχωνεύονται και γίνονται συνολικά 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ), οι οποίες αποτελούν διοικητικές δομές του ΟΦΥΠΕΚΑ. Στόχος του νέου Οργανισμού είναι η λειτουργική κατοχύρωση του Συστήματος της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης των Προστατευόμενων Περιοχών. Οι πρώην Φορείς δεν καταργούνται, απλά συγχωνεύονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στην ουσία καταργούνται 36 διάφορα Διοικητικά Συμβούλια, ενώ όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι μεταφέρονται αυτοδίκαια στις νέες Μονάδες του ΟΦΥΠΕΚΑ (άρ. 43 του ν. 4685/2020).
Ήδη η ενσωμάτωση των πρώην Φορέων είναι σε εξέλιξη. Ειδικά για τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας ήδη υπηρετούν 36 εργαζόμενοι με έδρα το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και παραρτήματα στην Κερκίνη Σερρών και στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.
Το υφιστάμενο σύστημα έχει ήδη ενισχυθεί ουσιαστικά τόσο σε επίπεδο διακυβέρνησης αλλά και χρηματοδότησης. Από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ το ποσό του συστήματος διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ήδη για το 2022 ανέρχεται περίπου στα 14 εκ. ευρώ, ενώ το 2019 ήταν μόλις 9 εκ ευρώ.
Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ κατάφερε να χρηματοδοτήσει δράσεις για τη βιοποικιλότητα συνολικού ποσού 100 εκ ευρώ, ενώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027) η προβλεπόμενη χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. ανέρχεται λίγο παραπάνω από 1 δις ευρώ. Ποτέ Στο παρελθόν δεν είχε η Χώρα μας εγκεκριμένα και εξασφαλισμένα κονδύλια τέτοιου ύψους για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον.
Με την έκδοση του Οργανισμού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στις 16/10/2021 (Β’ 4768) προβλέπονται για πρώτη φορά θεσμικά όλες οι θέσεις προσωπικού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που ανήκουν οργανικά σε αυτόν. Αμέσως μετά την έκδοση της ως άνω Απόφασης, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κατάρτισε το Ψηφιακό Οργανόγραμμά του και τα ειδικά και γενικά περιγράμματα των θέσεων εργασίας στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών (www.apographi.gov.gr).
Με τις ενέργειες αυτές τόσο ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. όσο και οι τοπικές Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όποτε αυτές διενεργηθούν, όπως επίσης και στο εθνικό σύστημα κινητικότητας των δημόσιων φορέων. Σημειώνουμε ότι η όποια σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα λάβει υπόψη την εργασιακή εμπειρία των υφιστάμενων εργαζομένων και θα εξειδικεύσει περαιτέρω τα απαιτούμενα προσόντα για κάθε θέση».