Σε συμφωνία για να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στην ανατολική Μεσόγειο κατέληξαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ-Σάρατζ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το πέρας της συνάντησής των δύο ανδρών.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ να αναπτύξουν νέα θαλάσσια συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις. «Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τους διμερείς δεσμούς μας σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στη λιβυκή κυβέρνηση θα ενταθεί και θα συνεχιστεί. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε βολές κατά του στρατάρχη Χαφτάρ τονίζοντας ότι ο ίδιος και όσοι τον υποστηρίζουν είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρήνευση της Λιβύης.
Αναφερθείς στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί πολιτικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του, ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία για την «ιστορική» και «θαρραλέα», όπως είπε, στάση της στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να εξουδετερώσουμε τον εχθρό».
Σημείωσε δε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τον Χαφτάρ.
Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο, επιτίθενται στην Τρίπολη από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά έχουν αποσυρθεί τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χτες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε την Πέμπτη, ειδικότερα, πως «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».
«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα. «Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτήν την ένταση, την οποία θέλω να τονίσω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μία αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ieidiseis.gr