Για το φλέγον ζήτημα της μειωμένης ζήτησης της ελιάς λόγω του κορωνοϊού και των πολύ χαμηλών εμπορικών τιμών που έχουν διαμορφωθεί καθιστώντας ασύμφορη την πώληση του εν λόγω προϊόντος, ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός ρωτάει τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, εάν μελετώνται μέτρα στήριξης του κλάδου των παραγωγών ελιάς και ποια είναι αυτά, καθώς και εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιας έκτακτης ενίσχυσης.
Επιπλέον, εδικά για τους παραγωγούς ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας, που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριας παραγωγής βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών και έχουν βρεθεί στη δυσμενή θέση να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις αποθήκες, ρωτάει ο βουλευτής τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 11/05/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι ελιές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ετησίως παράγονται 35.000-40.000 τόνοι βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών, καλύπτοντας το 44% της εγχώριας παραγωγής. Οι μεγαλύτερες, δε, ποσότητες παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Για πολλούς παραγωγούς του νομού αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος, ενώ είναι και ιδιαίτερα σημαντικός τομέας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Φέτος οι παραγωγοί ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση έχοντας αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες τους περίπου το 80% περίπου της φετινής παραγωγής, δηλ. της καλλιεργητικής περιόδου 2019-2020, χωρίς να μπορούν να πουλήσουν ούτε ένα μικρό μέρος αυτής της ποσότητας για να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα διαβίωσής τους.
Στην κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αφενός το μειωμένο ενδιαφέρον από τους μεταποιητές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, και αφετέρου η εξευτελιστική εμπορική τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος, που διαμορφώνεται σε τιμές ακόμα και χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, καθιστώντας ασύμφορη την πώληση του προϊόντος. Για παράδειγμα η εμπορική τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 0,90 ευρώ το κιλό για τα 200 κομμάτια, όταν το κόστος παραγωγής αγγίζει εάν δεν ξεπερνά τα 0,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια η τιμή ήταν στα 1,50 ευρώ ανά κιλό.
Δεδομένου, δε, ότι οι βρώσιμες ελιές δεν τυγχάνουν καμίας οικονομικής στήριξης από τις ευρωπαϊκές ή τις εγχώριες ενισχύσεις, το πρόβλημα για τους εν λόγω παραγωγούς εντείνεται.
Καθίσταται συνεπώς απαραίτητη η στήριξη των παραγωγών ελιάς εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεστε να στηρίξετε τον κλάδο των παραγωγών ελιάς και με ποιόν τρόπο; Εξετάζετε το ενδεχόμενο κάποιας έκτακτης ενίσχυσης;
- Ειδικά ως προς τους παραγωγούς ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας, που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριας παραγωγής βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών και έχουν βρεθεί στη δυσμενή θέση να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις αποθήκες, τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε;