Δεκαπέντε-είκοσι ημέρες, πριν μπουν στα κτήματα για συγκομιδή, οι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί.
Φιλί ζωής για τη φετινή, λειψή παραγωγή της ελιάς Καλαμών οι βροχοπτώσεις, που σημειώνονται στα δυτικά από αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι ποσότητες που αναμένουν οι παραγωγοί είναι εξαιρετικά περιορισμένες, σε σύγκριση με πέρσι, λόγω του αλλοπρόσαλλου καιρού, ενώ ανησυχία υπάρχει για όσα κτήματα δεν ποτίστηκαν επαρκώς, σε περίπτωση που επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι. Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για την εκτίναξη των τιμών σε λιπάσματα και λοιπές εισροές, που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις εσοδείες των επόμενων ετών. Από εμπορικής άποψης το προϊόν περσινής εσοδείας πιάνει τώρα τιμές έως και 1,70 σκούπα (Λακωνία). Πράξεις με χαμηλότερες ποσότητες καταγράφονται και με 1,60-1,70 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί ευελπιστούν πως τα ακριβά ναύλα, θα εμποδίσουν τις εισαγωγές φθηνής και χαμηλής ποιοτικά ελιάς από το εξωτερικό και πως οι τιμές στις ντόπιες θα ξεκινήσουν από 1,50 ευρώ στα 200 κομμάτια κι άνω, κατ΄ελάχιστον.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Σταμάτης που καλλιεργεί 1.700 δέντρα Καλαμών στην Γουριά Μεσολογγίου, όλα τα κτήματα στο χωριό έχουν πολύ χαμηλή παραγωγή. Το ίδιο ισχύει για περιοχές όπως η Σταμνά, ο Άγιος Ηλίας κ.λπ. Νέα λιοστάσια θα δώσουν παραγωγή φέτος, όμως με τα έξοδα τόσο πολύ ψηλά, υπάρχει κόσμος που δεν θα μπει καν στον κόπο να μαζέψει. Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, η μείωση της παραγωγής από πέρσι, σίγουρα θα είναι στο 40%, λόγω της ακαρπίας που χτύπησε την περιοχή. Όπως πάντως εξηγεί ο ίδιος υπάρχουν και κτήματα με καλή παραγωγή, αλλά αυτά είναι εξαίρεση, καθώς ο κόσμος έχει δυσκολευτεί τα τελευταία δυο χρόνια με τις τιμές και δεν έχει ευχέρεια να περιποιηθεί, όπως θα έπρεπε, τις καλλιέργειές του. Ακόμα πιο δύσκολα, αναμένονται τα πράγματα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, καθώς η τιμή για βασικά λιπάσματα έχει πάρει ήδη πάνω από 100% αύξηση τελευταία. Οι τιμές τέλος για την περσινή ελιά στην περιοχή φθάνουν τα 1,60 με 1,70 το κιλό.
Ο κ. Στέλιος Μιχαλούτσος από το Γεράκι Λακωνίας, ένα χωριό κατάφυτο στις Καλαμών, καλλιεργεί 400 στρέμματα με την συγκεκριμένη ποικιλία. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η μείωση της παραγωγής θα είναι σίγουρα 50% από πέρσι, ίσως και περισσότερο, αφού οι παγετοί και οι αντίξοες συνθήκες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Το καλό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι μετά την πώληση του ΑΣ Γερακίου περσινής ελιάς με 1,70 ευρώ το κιλό, υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή και έγινε ακόμα μια πράξη με έναν μεμονωμένο παραγωγό με τιμή στα 1,65 ευρώ το κιλό για σκούπα έως τα 300 κομμάτια στο κιλό. Ο κ. Μιχαλούτσος, τέλος, εκτιμά πως η παραγωγή στο Γεράκι, δύσκολα, θα περάσει φέτος τους 9.000 – 10.000 τόνους, ενώ και τα αποθέματα είναι πλέον πολύ πεσμένα.
Ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης από τα Νέα Φλογητά είναι από τους λίγους καλλιεργητές Καλαμών της βόρειας Ελλάδας. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο, ήδη από δέκα ημέρες πριν οι έμποροι έχουν αρχίσει και ρωτούν για το προϊόν, δηλαδή το εμπορικό ενδιαφέρον για τη νέα εσοδεία είναι πολύ έντονο. Η έναρξη της συγκομιδής αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Σημειωτέον ότι μεγάλες ζημιές από τους παγετούς και τον αντίξοο καιρό έχουν υποστεί οι καλλιέργειες και στη ζώνη της Φθιώτιδας, όπου επίσης αναμένεται μεγάλη μείωση. Κάμψη, λέει το ρεπορτάζ, θα υπάρξει και στη Μεσσηνία, καθώς στα εσωτερικά του νομού κυρίως, οι ξηρικοί ελαιώνες, έχουν πάθει σοβαρότατες ζημιές και από την ανομβρία των προηγούμενων μηνών.
Πηγή: agrotypos.gr – Μπίκας Αλέξανδρος