Η κρίση του κορωνοϊού σαρώνει τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, με τις κυβερνήσεις να υψώνουν τείχος προστασίας για επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους, ώστε να αποτρέψουν δραματική αύξηση της ανεργίας.
Περισσότεροι από 40 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης στη διάρκεια του lockdown, όπως υπολογίζει το Bloomberg, βασιζόμενο σε στοιχεία από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου. Χωρίς κρατική στήριξη, πολλοί θα είχαν χάσει τη δουλειά τους, εκτοξεύοντας την ανεργία σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.
Σύμφωνα με της εκτιμήσεις του BBG, εάν όλοι οι εργαζόμενοι απολύονταν, τότε τα ποσοστά ανεργίας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία -τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης- θα έφθαναν έως και το 42% κατά την κορύφωση του lockdown.
Αυτό θα συνιστούσε μείζον πλήγμα για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ και την αγορά εργασίας, που είχε καταφέρει να επανακάμψει μετά το διπλό χτύπημα της πιστωτικής κρίσης και της μετέπειτα κρίσης χρέους. Για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, οι κυβερνήσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες εκτιμάται ότι δαπάνησαν περίπου 100 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως τον Μάιο σε ειδικά προγράμματα επιδότησης εργασίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει παραμείνει αλώβητη. Στη Γερμανία, οι αιτήσεις ανέργων ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ 373.000 τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ισπανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 282.291, στους 3,8 εκατομμύρια τον Απρίλιο, με το ποσοστό ανεργίας στο 7,97%. Στη διάρκεια του Απριλίου, 5,2 εκατ. Ισπανοί -αριθμός ρεκόρ- έλαβαν κάποιας μορφής επίδομα ανεργίας ή επιδότηση, με το συνολικό ποσό στα 4,5 δισ. ευρώ για ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Η McKinsey εκτιμά ότι ακόμη και σε ένα αισιόδοξο σενάριο, η ανεργία στην Ε.Ε. των 27 θα αυξηθεί στο 7,6% από 6,5% τον Φεβρουάριο, ενώ σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο το ποσοστό ανέργων θα ξεπεράσει το 11% και δεν θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2024.
Πηγή: naftemporiki.gr