«Έξυπνοι» μετρητές ρεύματος: Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξοικονομούν χρήματα προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους, ώστε να εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές που θα ισχύουν κάποιες ώρες της ημέρας, με την εφαρμογή ευέλικτης τιμολόγησης του ρεύματος.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της ΡΑΕ για την ενεργειακή φτώχεια. Το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στους οικιακούς καταναλωτές ύψους 850 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ανέφερε ο υπουργός ενώ χαρακτήρισε ασυγχώρητο το γεγονός ότι το θέμα αυτό «σέρνεται» εδώ και δέκα χρόνια. Τόνισε, δε, ότι γίνεται σχεδιασμός προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, καθυστερήσεις ή και ματαίωση του προγράμματος.
Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του οποίου επίκειται η έναρξη, με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα προγράμματα «Εξοικονομώ» μείωσαν την ενεργειακή τους κατανάλωση (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) κατά 2 δισ. κιλοβατώρες το χρόνο, όφελος που όπως είπε θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια καθώς προγραμματίζεται η ανακαίνιση 60.000 κατοικιών ετησίως.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη απόφαση για τη βελτίωση του πλαισίου υποστήριξης των ευάλωτων καταναλωτών φυσικού αερίου, την ενίσχυση του λογαριασμού επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα προγράμματα επιδότησης για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου (εφαρμόζεται στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλία και εξετάζεται η επέκταση σε περισσότερες περιοχές), την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών που επεκτάθηκε εφέτος στο φυσικό αέριο, τα ειδικά τιμολόγια (ΚΟΤ κ.α.), το νέο πλαίσιο για την καθολογική υπηρεσία προμήθειας κ.α.
Ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Καθηγητής Α. Μπουντουβής, τόνισε ότι 50 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη ζουν σε συνθήκες ενεργειακής ένδειας ενώ σημείωσε πως η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τα κτίρια και τις αδυναμίες τους καθώς η κατοικία έγινε το επίκεντρο της καθημερινής δραστηριότητας, μετατράπηκε σε γραφείο, σχολείο, παιδικό σταθμό, κόμβο αγορών κ.ά.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σημείωσε ότι ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως με μικρές αλλαγές συμπεριφοράς οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουν σημαντική (5-10 %) εξοικονόμηση ενέργειας.