Ο Δήμος Αμφιλοχίας σε συνεργασία με το «Αδράχτι» (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) διοργάνωσε την Παρασκευή 4 Απριλίου και την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, δράσεις ευαισθητοποίησης με τίτλο «Αμβρακικός – Ιστορίες ζωής» για μαθητές και γονείς σε Αμφιλοχία και Μενίδι, με στόχο την ενημέρωση για τη σημασία της προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επίκαιρη δράση αποτελούμενη από ζωντανές αφηγήσεις που στόχο είχαν να αναδείξουν τα πολιτισμικά στοιχεία και την πολιτισμική ταυτότητα του Μενιδίου και της Αμφιλοχίας και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σχετικά με την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και των σπάνιων ειδών που φιλοξενεί.
Το concept της παράστασης «Αμβρακικός ιστορίες ζωής» ήταν βασισμένο στο λαϊκό παραμύθι, ο ψαράς και το χρυσό ψάρι και μέσα από τα μοτίβα του λαϊκού αυτού παραμυθιού, ανέδειξε την ιστορία του τόπου, τις ιστορίες και εμπειρίες ζωής, αλλά και τη σημασία της ενίσχυσης οικολογικών πρακτικών για την προστασία του Αμβρακικού κόλπου και τη συνέχιση τη ζωής. Μέσα από τους ήρωες προβλήθηκε η ιστορία, η πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής καθώς και η εξέλιξη του τόπου όπως και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Ταυτόχρονα προβλήθηκε ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού Κόλπου και τα γεγονότα που μέσα στο πέρασμα του χρόνου έχουν επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα αλλά και την περιοχή.
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε μια παράσταση για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Μενιδίου στον χώρο του σχολείου και μία παράσταση για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Αμφιλοχίας στον χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμφιλοχίας.
Την Κυριακή 6 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η ίδια δράση, «Αμβρακικός – Ιστορίες ζωής», για τη σημασία της προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου, για ενήλικες, στο Δημαρχείο Αμφιλοχίας.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη «Σημεία Στήριξης» και το ίδρυμα Μαρτίνου.
Το karvasaras.gr επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αμφιλοχίας, Κώστα Γαλάνη, ο οποίος δήλωσε σχετικά:
«Πρόκειται για μία δράση του τμήματος πολιτισμού για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα του Αμβρακικού Κόλπου. Ήταν μία εξαιρετική αφήγηση, με μουσική και τραγούδι που προβλημάτισε μαθητές και γονείς γύρω από τα θέματα που αφορούν τον Αμβρακικό Κόλπο.
Εντάσσεται σ τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν όλη τη χρονιά για την ευαισθητοποίηση μαθητών αλλά και ενηλίκων για την προστασία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού.
Φυσικά, θα υπάρξει και συνέχεια, τόσο με δράσεις ευαισθητοποίησης και με άλλα αθλητικά αλλά και περιβαλλοντολογικά δρώμενα».
Δείτε video και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για μαθητές και γονείς σε Αμφιλοχία και Μενίδι:








