Ο ρόλος των φίλτρων σε ένα αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς το θωρακίζουν από τους εξωγενείς παράγοντες, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα και τον καθαρό αέρα στην καμπίνα επιβατών.
Παρακάτω θα σου πούμε ποια είναι αυτά τα φίλτρα, πότε χρειάζονται αλλαγή και πώς αυτή μπορεί να γίνει.
Εικονογράφηση φίλτρων προερχόμενη από www.antallaktikaexartimata.gr
- Το φίλτρο καυσίμου δεν αφήνει τους ρύπους που περιέχει το πετρέλαιο, η βενζίνη ή άλλο καύσιμο να εισέλθουν στον κινητήρα, προκαλώντας του δυσλειτουργία. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα καυσίμου, κάνοντας ανεφοδιασμό σε αξιόπιστα πρατήρια καυσίμου. Τα διαστήματα αλλαγής των φίλτρων καυσίμου διαφέρουν με βάση το είδος τροφοδοσίας καυσίμου και το μοντέλο του αυτοκινήτου.
Συχνότητα αντικατάστασης: Στους κινητήρες βενζίνης, χρειάζεται λιγότερο συχνά η αλλαγή φίλτρου καυσίμου· ανά 100.000 χιλιόμετρα στα πιο πρόσφατα μοντέλα και ανά 30.000 χιλιόμετρα στα παλαιότερα. Για τα ντιζελοκίνητα οχήματα, τα 60.000 χιλιόμετρα ορίζονται ως το ανώτατο όριο από τους κατασκευαστές. Οι κινητήρες φυσικού αερίου ή υγραερίου απαιτούν αλλαγή φίλτρου σε τακτικότερη βάση.
Οδηγίες αλλαγής:
- Άνοιξε το πορτάκι πλήρωσης καυσίμου.
- Ξεβίδωσε την τάπα πλήρωσης καυσίμου.
- Σήκωσε το όχημα και στηρίξτε το σε έναν τρίποδα.
- Προετοιμάστε ένα δοχείο για να συλλέξεις τα υγρά.
- Πιέσε τα κλιπ και βγάλε τις γραμμές παροχής καυσίμου από το το περίβλημα του φίλτρου. Για τα σωληνάκια καυσίμου, χρησιμοποίησε μια πένσα.
- Ενδέχεται να υπάρξει διαρροή καυσίμου από το περίβλημα και τα σωληνάκια του φίλτρου.
- Χαλάρωσε τη βάση στήριξης του φίλτρου με ένα κατσαβίδι.
- Βγάλε το φίλτρο και ρίξε όλη την ποσότητα του φιλτραρισμένου υγρού στο δοχείο.
- Βγάλε τις ασφάλειες των στοιχείων στερέωσης που υπάρχουν στα σωληνάκια φίλτρου καυσίμου.
- Επανατοποθέτησε τις ασφάλειες των στοιχείων στερέωσης στα σωληνάκια φίλτρου καυσίμου.
- Εγκατάστησε ένα καινούριο φίλτρο καυσίμου.
- Σφίξε τα στοιχεία στερέωσης.
- Σύνδεσε τις γραμμές καυσίμου στο φίλτρο καυσίμου και ασφάλισε τα κλιπ.
- Κατέβασε το αυτοκίνητο.
- Κλείσε καλά την τάπα πλήρωσης καυσίμου και κλείσε το πορτάκι καυσίμου.
- Βάλε μπρος τον κινητήρα και άφησέ τον να λειτουργεί για λίγο, αυτό συστήνεται για τη σωστή λειτουργία του ανταλλακτικού.
- Το φίλτρο λαδιού δεν αφήνει τα σκουπιδάκια να εισχωρήσουν στο λάδι κινητήρα. Αν υπάρχουν διαρροές λαδιού, πιθανόν το φίλτρο λαδιου να χρειαστεί αντικατάσταση.
Συχνότητα αντικατάστασης: Η αλλαγή του γίνεται συνήθως με την αλλαγή λαδιών. Για τους τους βενζινοκινητήρες τελευταίας γενιάς, η αλλαγή θα ήταν καλό να γίνεται κάθε 15.000 χιλιόμετρα, ενώ για τους ντιζελοκινητήρες περίπου κάθε 30.000 χιλιόμετρα.
Οδηγίες αλλαγής:
- Επειδή θα χρειαστεί να έχεις πρόσβαση στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, τοποθέτησέ το σε μία ράμπα και τράβηξε χειρόφρενο.
- Άφησε τον κινητήρα να κρυώσει.
- Το φίλτρο βρίσκεται στο κάτω μέρος του οχήματος, στο διαμέρισμα του κινητήρα.
- Ξεβίδωσε την τάπα αποστράγγισης λαδιού και αφαίρεσέ την.
- Βάλε κάτω από το φίλτρο λαδιού μια λεκάνη και συγκέντρωσε εκεί το παλιό λάδι που θα χυθεί.
- Τοποθέτησε ένα πανί κάτω από το φίλτρο.
- Αφαίρεσε το παλιό φίλτρο με το φιλτρόκλειδο και τοποθέτησε το πάνω στο πανί.
- Καθάρισε τη βάση του φίλτρου.
- Άλλαξε τη ροδέλα και/ ή την τάπα αποστράγγισης και σφίξε τες.
- Άλειψε με λίγο λάδι τη φλάντζα στο καινούριο φίλτρο, για να μην μπλοκάρει την επόμενη φορά που θα κάνεις αντικατάσταση. Μην χρησιμοποιήσεις γράσο!
- Σφίξε το καινούριο φίλτρο με το χέρι, μέχρι να έρθει σε επαφή με τον κινητήρα.
- Με ένα φιλτρόκλειδο, σφίξε το καλά κατά τα 3/4 του κύκλου.
- Γέμισε τον κινητήρα με λάδι και έλεγξε ότι δεν υπάρχουν διαρροές.
- Μην απορρίπτεις το λάδι στα οικιακά απορρίμματα, αλλά απευθύνσου στο πλησιέστερο συνεργείο.
- Το φίλτρο αέρα διατηρεί καθαρό τον αέρα που αναμιγνύεται με το καύσιμο και δεν αφήνει τη σκόνη και τα μικροσωματίδια να εισχωρήσουν.
Συχνότητα αντικατάστασης: Μέσα στην πόλη, ο κύκλος ζωής του φίλτρου αέρα είναι τα 20.000 μέχρι τα 30.000 χιλιόμετρα. Αν, όμως, οδηγείς σε χωματόδρομους σε τακτική βάση, χρειάζεται να το αλλάξεις πιο νωρίς, επειδή εισέρχεται περισσότερη σκόνη στον κινητήρα.
Οδηγίες αλλαγής:
- Άνοιξε το καπό και εντόπισε το φιλτροκούτι. Είναι ένα μαύρο κουτί που αποτελείται από δύο τμήματα, ενωμένα με βίδες ή κλιπ.
- Άνοιξε τα κλιπ που στην περίμετρό του, πιέζοντάς τα.
- Σήκωσε προσεκτικά το καπάκι, για να μην προκαλέσεις κάποια βλάβη στα ενσωματωμένα σωληνάκια λαδιού.
- Αφαίρεσε το παλιό φίλτρο.
- Βάλε το καινούριο φίλτρο αέρα. Θα χρειαστεί να λάβεις υπόψη τις προδιαγραφές που καθορίζονται από τον κατασκευαστή, για να ταιριάζει με το φιλτροκούτι.
- Τοποθετήστε προσεκτικά το καινούριο ανταλλακτικό, για να έχει καλή εφαρμογή στην εγκοπή που έχει περιμετρικά στο εσωτερικό του το φιλτροκούτι.
- Βάλε το καπάκι στο φιλτροκούτι και κλείσε τα κλιπ.
- Το φίλτρο καμπίνας (ή φίλτρο γύρης) παρέχει προστασία στους επιβάτες του αυτοκινήτου από τη σκόνη, τα σωματίδια αιθάλης και τη γύρη, που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις αλλεργικού τύπου, όπως φτέρνισμα και δάκρυσμα των ματιών.
Συχνότητα αλλαγής: Ιδανικά, 2 φορές τον χρόνο (ανά 15.000-20.000 χιλιόμετρα). Η μη έγκαιρη αντικατάσταση ενδέχεται να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των επιβατών. Η δυσάρεστη οσμή στην καμπίνα ή/και το θόλωμα των τζαμιών και των παρμπρίζ, ωστόσο, υποδεικνύουν την αναγκαιότητα αλλαγής.
Οδηγίες αλλαγής:
- Στα περισσότερα οχήματα, το φίλτρο γύρης (ή καμπίνας) βρίσκεται πίσω από το ντουλάπι του συνοδηγού. Είναι απαραίτητο να το αδειάσεις και να βρεις τα στοιχεία στερέωσης του στο ταμπλό.
- Αφαίρεσέ τα προσεκτικά και άνοιξε το ντουλάπι μέχρι κάτω, για να έχεις να μπορέσεις να φτάσει το φίλτρο καμπίνας.
- Βγάλε το εξωτερικό κάλυμμα του φίλτρου, απασφαλίζοντας τα κλιπ του.
- Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ή 2 μικρά φίλτρα ή 1 μεγάλο. Να το βγάλεις με προσοχή, ωστέ να μην λερωθεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου ό,τι που έχει συγκρατήσει το φίλτρο (σκόνη, γύρη, χώμα κτλ).
- Τοποθέτησε το καινούριο φίλτρο καμπίνας.
- Ακολούθησε τα βήματα αντίστροφα, για να κλείσεις το ντουλάπι του συνοδηγού.
Προσοχή! Η αλλαγή φίλτρων είναι μια εργασία, για την οποία θα ήταν προτιμότερο να την αναλάβουν οι ειδικοί του συνεργείου σου. Μόνο εφόσον έχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες, μπορείς να την πραγματοποιήσεις μόνος σου. Πάντα, έχοντας τον κινητήρα σβηστό, χρησιμοποιώντας τα απαιτούμενα εργαλεία και φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό.