Η εκκίνηση της δεύτερης φάσης των δημοπρατήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) είναι γεγονός και σε αυτή εντάσσονται οι διαγωνισμοί για δίκτυα Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το φιλόδοξο πλάνο της ΔΕΔΑ συνεχίζει την πορεία του και όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχουμε σύντομα τις δημοπρατήσεις των δικτύων σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.
Πιο συγκεκριμένα εντός του μήνα θα υποβληθεί στη διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας το τεχνικό δελτίο έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημοπράτηση του έργου εντός του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και η κατασκευή των δικτύων να ξεκινήσει περί το φθινόπωρο.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 42 εκατομμύρια ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Όπως και όλα τα έργα της ΔΕΔΑ, η κατασκευή του δικτύου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του αντίστοιχου περιφερειακού επιχειρησιακού πλάνου, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Για αυτό το λόγο και η ΔΕΔΑ επιδιώκει μία δημοπράτηση express και άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής προκειμένου να μη χάσει την προθεσμία του ν+3. Αυτό σημαίνει πως όλα τα έργα της ΔΕΔΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023.
Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ανέρχεται στο 50% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού, ενώ θα υπάρξει χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και δανειακή σύμβαση.
Τι αφορά το έργο
Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου 210 χιλιομέτρων στις τρεις προαναφερθείσες πόλεις και προβλέπεται πως θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 12000 συνδέσεις, που θα προέρχονται από νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν πρώτα στην Πάτρα και θα ακολουθήσουν έπειτα το Αγρίνιο και ο Πύργος. Η τροφοδοσία των περιοχών θα πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς (truck loading) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα προέρχεται από τον σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, και θα αποθηκεύεται σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ.
Για να επιτευχθεί το παραπάνω η ΔΕΔΑ θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΦΑ, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρία έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την ιταλική Tecnoimpianti, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των έργων για το φυσικό αέριο.
Ο αγωγός υψηλής πίεσης στην Πάτρα και το καύσιμο των αγωγών
Ένα ακόμα έργο που δρομολογείται στην Πάτρα, αυτή τη φορά από το ΔΕΣΦΑ είναι η δημιουργία αγωγού υψηλής πίεσης και έχει ενταχθεί στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό βέβαια θα συμπαρασύρει και την τροφοδοσία των δικτύων της ΔΕΔΑ με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις για την επαναεριοποίηση του LNG να μπορούν να “μετακομίσουν” σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Όσον αφορά το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται αρχικά θα χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο, αλλά το συντομότερο δυνατό η ΔΕΔΑ θα στραφεί προς ένα μείγμα βιομεθανίου ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για χρήση υδρογόνου εφόσον υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση και θεσπιστεί το κατάλληλο πλαίσιο.
Πηγή: ypodomes.gr