Το ζοφερό τοπίο στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία αποτυπώνονται σε ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Φέτας. Αποδέκτης είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί, η κατάσταση είναι υπερεπείγουσα και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και ανάμεσα σε πολλά, το μέλλον της κτηνοτροφίας μας κινδυνεύει. Ο τομέας, όπως είναι κατανοητό και στον πλέον άσχετο με τον κλάδο, πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ζωοτροφών ταυτόχρονα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, κάτι που κάνει τους κτηνοτρόφους φτωχότερους και τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και την διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά, και τους μεταποιητές να έχουν από οριακή (στην καλύτερη περίπτωση) έως μηδενική κερδοφορία, κάτι που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και στασιμότητα στον κλάδο. Η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται. Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.
Όλα αυτά φέρνουν στην επιφάνεια κατεπείγοντα θέματα που αφορούν πολλούς ζωογόνους για την ελληνική οικονομία κλάδους. Άραγε, φαντάζεται κανείς ότι αγωνιστήκαμε να ιδρύσουμε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ενώ αντίστοιχες, όπως π.χ για την παρμεζάνα υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού εδώ και 50 χρόνια!) γιατί δεν είχαμε με τι να ασχοληθούμε; Κτηνοτρόφοι, βιομήχανοι, μεταποιητές, βιοτέχνες…. Πίσω από κάθε κιλό προϊόντος φέτας δραστηριοποιούνται πολλοί παραγωγικοί τομείς.
Ζητήσαμε εδώ και καιρό από το ΥΠΑΑΤ να αντιληφθεί την ανάγκη της έγκαιρης συμβολής του πριν την θερινή προμήθεια ζωοτροφών και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους και παράλληλα να αντιληφθεί την ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος υποδεικνύοντάς τους ακόμα και τον τρόπο. Φωνή βοώντος από πλευράς του Υπουργού, όχι για να συζητάμε ασκόπως αλλά για να πράττουμε. Κανένα από τα αιτήματα δεν έχει λάβει απάντηση παρά τις συνεχείς επαφές. Εν όψει του πολυσυζητημένου και σαφώς καθυστερημένου νόμου που υποτίθεται θα ψηφιστεί ως την 15η Οκτωβρίου φτάνει πλέον το πλήρωμα του χρόνου που όλοι πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος, όχι από εκθέσεις ιδεών και καθησυχαστικά λόγια. Ωστόσο «κατά τα ειωθότα» δεν έχουμε λάβει ούτε το σχέδιο (το οποίο θα ήταν έτοιμο να μας το παρουσιάσουν πριν το Πάσχα) εμείς, που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα εντός του Υπουργείου, το αντικείμενο. «Κατά τα ειωθότα» φοβούμαστε ότι θα μας πετάξουν το σχέδιο για διαβούλευση 48 ώρες πριν κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό για το οποίο καθυστέρησαν τόσο καιρό, εμείς πρέπει να το δούμε σε ελάχιστο χρόνο. Από προχειρότητα σε προχειρότητα. Κρίνουμε λοιπόν σκόπιμο να ενημερώσουμε ανοιχτά για τα αυτονόητα, δίκαια αιτήματα μας, που προέρχονται τόσο από τους κτηνοτρόφους όσο και από τους μεταποιητές.
- Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε στον ΕΛΓΟ για ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ. Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέον ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.
- Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.
- Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.
- Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια , στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.
- Άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).
- Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.
- Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε) προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.