Επειδή αυτή την εποχή στην Πατρίδα μας, ο θεσμός των θρησκευτικών πανηγυριών είναι πολύ συνηθισμένος και με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο, θα ήθελα να επισημάνω κάποιες φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις που έχουν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες επαγγελματίες και μη, σε τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Διοργάνωση ενός ετήσιου χορού ή πανηγυριού από Σύλλογο ή Σωματείο (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα):
Η διοργάνωση ενός ετήσιου χορού ή πανηγυριού από Σύλλογο ή Σωματείο με φαγητό ή/και με μουσική απαιτεί τα εξής:
- Για τον χώρο που θα γίνει η εκδήλωση του συλλόγου, θα πρέπει να υπάρχει μισθωτήριο ενοικίασης ή δωρεάν παραχωρητήριο από τον ιδιοκτήτη ή απόφαση Δημάρχου αν ανήκει στο Δημόσιο.
- Για τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί (καρέκλες, τραπέζια, ποτήρια, μικροφωνική κ.λπ.), αν δεν είναι του συλλόγου ή του καταστήματος θα πρέπει να υπάρχει μισθωτήριο ενοικίασης ή δωρεάν παραχωρητήριο και δελτία αποστολής για τη μεταφορά του στο χώρο της εκδήλωσης.
- Για τα είδη που θα διαθέσει (ποτά, αναψυκτικά, φαγητά, λουλούδια κ.λπ.) θα πρέπει να έχει τιμολόγια αγοράς ή δελτία αποστολής με τις ανάλογες ποσότητες.
- Για να πουλήσει τα είδη του, θα πρέπει να διαθέτει θεωρημένη ταμειακή μηχανή, ή να έχει πάρει απαλλαγή ΦΠΑ από την τοπική εφορία (βλέπε παρακάτω).
- Το προσωπικό που θα εργαστεί με αμοιβή (σερβιτόροι, ψήστες κ.λπ.), θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο στον e- ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). Προσοχή η αναγγελία πρόσληψης γίνεται πριν ξεκινήσει η εργασία και άρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Άρα απαιτείται να έχει προηγηθεί απογραφή εργοδότη στο ΙΚΑ και απόκτηση αριθμού μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) και κωδικών πρόσβασης στο ika.gr. Στο χώρο εργασίας θα πρέπει να υπάρχει ο πίνακας προσωπικού με τα στοιχεία των εργαζομένων.
- Οι μουσικοί και όλοι όσοι συμμετέχουν στην ορχήστρα/συγκρότημα θα πρέπει, αν είναι επαγγελματίες με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, να έχουν συμφωνητικά με τον διοργανωτή (σύλλογο) και να έχουν εκδώσει τα τιμολόγια τους (επίσης βοηθάει η εκτύπωση μέσα από την ΑΑΔΕ, των στοιχείων της ενάρξεως τους), αν δεν είναι επαγγελματίες αλλά ιδιώτες θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί στον e- ΕΦΚΑ από τον διοργανωτή (σύλλογο), όπως και το υπόλοιπο προσωπικό.
Εδώ το πρόβλημα το έχουμε όταν ένας μουσικός π.χ. ο τραγουδιστής είναι ιδιώτης συνταξιούχος και αν ασφαλιστεί στον ΕΦΚΑ-ΙΚΑ θα μειωθεί η σύνταξή του κατά 30%. Σε αυτή την περίπτωση όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί κατά καιρούς, δεν εξασφαλίζουν τη μη επιβολή προστίμου από τον επιτόπιο έλεγχο.
Τέτοιες λύσεις είναι η απόδειξη δαπάνης με παρακράτηση φόρου 20% και με ταυτόχρονη ύπαρξη συμφωνητικού, η υπεύθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής για δωρεάν υπηρεσίες κ.λπ. Στη λύση με το Εργόσημο, δεν μπορούν να υπαχθούν ακόμη όλοι οι μουσικοί (δεν επιτρέπεται για δημόσιες εκδηλώσεις, παρά μόνο για ιδιωτικές).
- Ο διοργανωτής θα πρέπει να έχει ενημερώσει την Αστυνομική Αρχή της περιοχής για την πραγματοποίηση του πανηγυριού για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας (αν χρειάζεται) και για να καλύψει την ηχορύπανση από τα ντεσιμπέλ (Αστυνομική Διάταξη με αριθ. 3 ΦΕΚ Β’ 15/12-1-1996 αριθ. 1023/2/37).
Άδεια από Αστυνομία για διατάραξη κοινής ησυχίας.
Αστυνομική διάταξη 3/12-1-1996, Αριθ.1023/2/37-ια, με καθορισμό της διάρκειας και της παράτασης:
χειμερινή περίοδος έως 22:00 μμ & θερινή περίοδος έως 23:00 μμ
Η αίτηση παράτασης του ενδιαφερόμενου, εξετάζεται ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου ή του χώρου, σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους. Για τους κλειστούς χώρους η παράταση είναι έως τις 03:00, ενώ για τους ανοικτούς χώρους έως τις 02:00, με την προϋπόθεση να μη διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων.
- Άδεια από το Δήμο, με βάσει το άρθρο 7 της ΚΥΑ με Αριθμ.οικ. 16228 /17-05-2017 για χρήση μουσικής σε υπαίθριο χώρο κ.λπ., με τεχνική έκθεση μηχανικού.
- Άδεια για τα πνευματικά δικαιώματα.
Ο πιο γνωστός, έως πριν λίγα χρόνια, οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μουσικοσυνθετών και στιχουργών ήταν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.).
Μετά από μια περίοδο αναταραχών, καταγγελιών και σκανδάλων στο χώρο αυτόν, ήρθε ο Ν.4481/2017 για να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο.
Πλέον υπάρχουν αρκετές εταιρείες διαχείρισης όπως GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, ΠΑΣΚΕΔΙ, ΕΔΕΜ κ.λπ..
Ο Ν.4481/2017 περιλαμβάνει πολύ σημαντικές διατάξεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.
Για κάθε εκδήλωση με μουσική θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τα πνευματικά δικαιώματα, στις εταιρείες που τα διαχειρίζονται.
- Να έχει αναρτημένο τιμοκατάλογο με τα είδη-εμπορεύματα που θα διαθέτει.
- Θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), για όλες τις ανωτέρω ενέργειες.
- Τα μέλη του Δ.Σ. και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου, που εθελοντικά θα προσφέρουν την προσωπική τους εργασία για να γίνει μια εκδήλωση, δεν ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ-ΙΚΑ. Όμως επειδή τα όρια της εθελοντικής εργασίας και της επ’ αμοιβή εργασίας είναι δυσδιάκριτα, σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό θα ήταν το Δ.Σ. του κάθε Συλλόγου να αναρτά τα ονόματα των εθελοντών σε μια λίστα από την αρχή της εκδήλωσης και να έχει εφοδιάσει τον κάθε εθελοντή με ειδική κάρτα με το ονοματεπώνυμό του, που θα φέρει πάνω του (προτεινόμενη λύση από τον συγγραφέα του παρόντος).
Εναλλακτικά ο Σύλλογος μπορεί να έχει υπογράψει συμφωνητικό με το κέντρο διασκέδασης, που θα περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω (αίθουσα, φαγητό, εξοπλισμό, μουσική, σερβιτόρους κ.λπ.) και να μην έχει καμία ευθύνη και καμία συμμετοχή στην προετοιμασία και στην εκτέλεση της εκδήλωσης, παρά μόνο στη διασκέδαση. Σε αυτή την περίπτωση όλες οι φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις βαρύνουν τον επιχειρηματία.
Απαλλαγή από το ΦΠΑ για ευκαιριακές εκδηλώσεις
Υπάρχει απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις ευκαιριακές εκδηλώσεις συλλόγων και σωματείων ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικών.
Έως 31/12/2022 με την υπάρχουσα νομοθεσία ισχύουν τα εξής:
Στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ), που λειτουργούν νόμιμα και έχουν σκοπούς πολιτιστικούς, μορφωτικούς κ.λπ., προβλέπεται απαλλαγή από το Φ.Π.Α. στα έσοδα από ευκαιριακού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Δικαιούνται δε κάθε έτος (χρήση) δύο (2) τέτοιες εκδηλώσεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση τους, με απαλλαγή από το ΦΠΑ, αλλά με την υποχρέωση να απεικονίσουν τις συναλλαγές για τη συγκεκριμένη εκδήλωση (π.χ. παραστατικά αγοράς αναψυκτικών ή δωρεάς κ.λπ.).
Η απαλλαγή αυτή δίνεται από τον προϊστάμενο της Εφορίας που ανήκουν με αίτηση, πριν από την εκδήλωση, που θα περιγράφει και τα αγαθά που θα διατεθούν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η αίτηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσα από την υποβολή των αιτημάτων προς την ΑΑΔΕ.
Από 01/01/2023 ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου22 του Ν.4873/2021 με το ΦΕΚ Α΄248/16-12-2021 και πλέον τίθεται πλαφόν και στον αριθμό των εκδηλώσεων αλλά και στο ετήσιο ποσό των εσόδων από αυτές τις εκδηλώσεις.
Αποδοχή πληρωμών με κάρτα μέσω των P.O.S. τραπεζών
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Αριθμ. 45231/27-04-2017 για τη ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα του άρθρο 65 του Ν.4446/2016, ο Κ.Α.Δ. 94.99.16 για υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων, δεν είναι στη λίστα των υπόχρεων για υποχρεωτική χρήση τραπεζικού μηχ/τος P.O.S., ενώ ο Κ.Α.Δ. 93.12 για υπηρεσίες αθλητικών ομίλων, είναι στη λίστα των υπόχρεων για υποχρεωτική χρήση τραπεζικού μηχανήματος P.O.S. (αποδοχής πληρωμών με P.O.S.).
Πλανόδιοι Μικροπωλητές και λοιποί
Κατά τη διάρκεια είτε πανηγυριών είτε άλλων εκδηλώσεων από Σωματεία – Συλλόγους, πολλές φορές στον περιβάλλοντα χώρο ¨στήνουν¨ πάγκους διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές. Ανεξάρτητα από το αν έχουν άδεια πλανοδίου ή εμπόρου ή οτιδήποτε άλλο, τα Σωματεία που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτούς. Αρμόδια όργανα της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των Δήμων και της Φορολογικής Διοίκησης, θα πρέπει να τους ελέγχουν. Τα Σωματεία μπορούν να τους απαγορεύσουν να είναι μέσα στο χώρο που έχουν εκμισθώσει ή τους έχει δωρεάν παραχωρηθεί για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αντίθετα μπορούν τα σωματεία να προσκαλέσουν τέτοιους επαγγελματίες για να εμπλουτίσουν τις εκδηλώσεις τους, είτε παραχωρώντας τους χώρο, με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού, είτε παίρνοντας άδεια από τη Δημοτική Αρχή.