Διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην φορολογηθούν για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2022.
Στη συνέχεια, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν.
Όπως σημειώνεται στην «Ημερησία», ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή. Ταυτόχρονα τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν εκπνεύσει ο χρόνος κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.
Τι γίνεται αν δεν προσκομιστούν δικαιολογητικά
Στην περίπτωση που δεν προσκομιστούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώσει τα μισθώματα αυτά μόνο με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, στην περίπτωση αυτή, εκδίδεται και κοινοποιείται στους φορολογούμενους από τη Δ.Ο.Υ. που εκκαθάρισε τη δήλωση. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 εκδίδεται από τη Δ.Ο.Υ. πράξη διοικητικού προσδιορισμού.
Εξαιρετικά και σε σπάνιες περιπτώσεις προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, ή οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.
Σημειώνεται ότι ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους.
Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου, καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση, διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα κλπ.)
Ποιοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν
Οι ιδιοκτήτες που δεν θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους οι οποίοι θα επιβληθούν για τα ανείσπρακτα εισοδήματά τους.
Με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:
- 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος,
- 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ, και
- 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.