Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων με τους φορολογούμενους να έχουν μόλις 5 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι είναι αρκετοί όσοι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την υποβολή των δηλώσεων, δημιουργώντας προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι δηλώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ξεπερνούν τις 800.000, με την περίοδο υποβολής των δηλώσεων να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις που έχουν ανέβει στο Taxisnet ανέρχονται σε 5.614.043 σε σύνολο 6.444.479 που είχαν υποβληθεί το 2020.
Ο ρυθμός υποβολής, παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ειδικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κυμαίνεται λίγο πάνω από τις 75.000 δηλώσεις την ημέρα. Εάν τα επόμενα 24ωρα δεν υπάρχει κάποια έκπληξη ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, τότε θεωρείται δεδομένο πως το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί σε ολιγοήμερη σιωπηρή παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.
Αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλει ήδη λογιστές και φοροτέχνες. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι οι συνθήκες που δημιούργησαν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας δεν έχουν επιτρέψει σε πολλούς να υποβάλλουν εγκαίρως τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Παρόλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι «έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό παράτασης και δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου στέλνουν μήνυμα στους φορολογούμενους να σπεύσουν με τις δηλώσεις».
Όσοι υποβάλουν τώρα την φορολογική τους δήλωση να γνωρίζουν ότι δεν ισχύει πια η έκπτωση του 3% για την περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης ενώ θα πρέπει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να εξοφλήσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, Ιουλίου και Αυγούστου 2021. Οι υπόλοιπες αποπληρωμές ακολουθούν κανονικά το δοσολόγιο του φόρου εισοδήματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 που είναι η τελευταία δόση.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής τα Ε1 που έχουν υποβληθεί φτάνουν τα 5.614.043 που αντιστοιχούν σε 7.715.699 εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία είναι ξεχωριστά για τον/την σύζυγο. Από την εκκαθάριση αυτών προκύπτουν τα εξής:
- Τρία στα δέκα εκκαθαριστικά ή το 32,24% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.487.715 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,195 δισ. ευρώ.
- Το 51,22% των φορολογουμένων δεν πληρώνει φέτος επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 7.715.699 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 3.952.067 είναι μηδενικά, γεγονός που αφενός οφείλεται στην σημαντική μείωση που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών από την πανδημία, αφετέρου στην θετική επιρροή που άσκησαν τα μέτρα όπως η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, κ. ά.
- Ένας στους έξι φορολογούμενους ή το 16,54% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί και αντιστοιχεί σε 1.275.917 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 329,6 εκατ. ευρώ.
Πηγή: dikaiologitika.gr