Μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιστωτικές κάρτες οι φορολογούμενοι.
Δυνατότητα για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιστωτικές κάρτες, μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες στους φορολογούμενους.
Με νομοθετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.
Για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών και με άτοκες δόσεις μπορούν επίσης να εξοφληθούν ο ΕΝΦΙΑ και λοιπές Βεβαιωμένες Οφειλές εκτός Ρύθμισης, έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Γενικότερα, οι φορολογούμενοι διαθέτουν πλέον μια ευρεία επιλογή ψηφιακών αλλά και φυσικών σημείων, εκτός τραπεζικών καταστημάτων, για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.
Όλο και περισσότεροι εξοφλούν με internet και mobile banking
Ειδικότερα, ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξοφλούν τις οφειλές τους από το internet και mobile banking των τραπεζών, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ανοίγονται σε σταθερή βάση νέοι λογαριασμοί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ενεργών χρηστών, τόσο στο internet όσο και στο mobile banking να έχει ξεπεράσει πλέον τα 3,7 εκατομμύρια.
Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλούν ανάλογα με την τράπεζα το φόρο εισοδήματος και άλλες οφειλές μέσω του δικτύου των ΑΤΜ των τραπεζών, του phone banking, καθώς και των κέντρων αυτόματων πληρωμών των τραπεζών.
Μπορούν φυσικά να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ.
Δυνατότητα πληρωμής οφειλών στο Δημόσιο με φυσική παρουσία και τη χρήση καρτών έχουν οι φορολογούμενοι μέσω και του εκτεταμένου δικτύου των ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας. Τη δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης της πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων στο Δημόσιο έχουν οι φορολογούμενοι και μέσω του δικτύου των 3.500, περίπου, καταστήματων του ΟΠΑΠ, μέσω της υπηρεσίας πληρωμών tora Wallet, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΟΠΑΠ, που εξυπηρετεί το κοινό καθημερινά μέχρι αργά το βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Μέσω αυτής πραγματοποιείται μια ευρύτατη γκάμα πληρωμών που καλύπτει συνολικά συναλλαγές για περισσότερους από 230 φορείς και οργανισμούς. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, καθώς και όλων των λογαριασμών, μπορεί να γίνει ανέπαφα μέσω καρτών. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι διευκολύνονται και στην κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.
Αριθμός καρτών στην Ελλάδα – Ξεπερνούν τα 18,5 εκατομμύρια
Συνεχίζοντας τον σταθερά αυξητικό ρυθμό έκδοσής τους τα τελευταία έτη, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2020 ανήλθε σε 18,6 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2019.
Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 2% και ανήλθε σε 15,7 εκατ. κάρτες. Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,7 εκατ., αυξημένες κατά 7%
Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 9% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες.
Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στις εικονικές κάρτες πληρωμών κατά 38%, οι οποίες ανήλθαν σε 100.000 κάρτες.
Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο της συνεχιζόμενης αύξησης στην έκδοση προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.
Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1.150 εκατ., από 976 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%.
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1.029 εκατ., από 857 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.
Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ., από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 11% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8%.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.
Πηγή: dikaiologitika.gr