«Μισό-μισό» το βάρος στο κράτος και στους εκμισθωτές ακινήτων για το «κούρεμα» 40% – Και νέα μέτρα για ενοίκια, επιχειρήσεις της γειτονιάς, άνεργους και κόκκινα δάνεια.
Πλήρη απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια τα οποία «δια νόμου» μειώθηκαν κατά 40%, είναι το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για να δώσει ανάσα στους εκμισθωτές ακινήτων, προκειμένου να καλύψει μέρος της απώλειας που υπέστησαν.
Εντός της εβδομάδος ή αρχές της επόμενης, η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με πληροφορίες του business stories, επεξεργάζονται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός, αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Το επικρατέστερο ως τώρα σενάριο προβλέπει πλήρη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, για τα ενοίκια που εισπράττει «κουτσουρεμένα» ο ιδιοκτήτης.
Εναλλακτικά όμως, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους του μέτρου αυτού, εξετάζεται:
α) να περιληφθούν οι συγκεκριμένες απώλειες ενοικίων, στην έκπτωση 5% χωρίς δικαιολογητικά επί του φορολογητέου εισοδήματος, όπως δηλώνονται στο Ε1. Και ενδεχομένως το 5% εκτάκτως να αυξηθεί, ή
β) να έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ (πχ 5% ή 10% επί του ποσού οφειλής) όσοι υπέστησαν μείωση 40% στα ενοίκια.
Εν αναμονή των αποφάσεων τις επόμενες ημέρες, το ισχυρότερο μέτρο που μελετάται, προβλέπει αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα του 2020, των μισθωμάτων που καταβάλλονται μειωμένα, όσο ισχύουν τα μέτρα προστασίας για πληττόμενες ομάδες (επιχειρήσεις και εργαζομένους).
Έτσι το Κράτος θα εισφέρει κατά το 1/3 ή και «μισά – μισά», ώστε να μην επωμισθούν μόνοι οι ιδιοκτήτες την απώλεια. Αντιθέτως, στόχος είναι την παροχή «να την επωμιστεί δίκαια το κοινωνικό σύνολο, και όχι να την επιβαρυνθούν αποκλειστικά και άδικα οι βαρύτατα φορολογούμενοι ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων», όπως από την πρώτη στιγμή ζητούν οι ιδιοκτήτες.
Πόσα και ποιοι γλυτώνουν
Σύμφωνα με πληροφορίες του business stories, το σενάριο για πλήρη απαλλαγή από φόρους όσο διαρκεί η μείωση του ενοικίου, σχεδιάζεται ως εξής :
– Το 40% του ενοικίου που δεν εισπράχθηκε με κρατική εντολή, απαλλάσσεται αυτομάτως από τον φόρο. Αυτό θα ισχύσει οπωσδήποτε και θεωρείται αυτονόητο, αλλά στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται να ανασταλεί η πάγια διάταξη που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να ασκήσουν ένδικα μέσα, ειδ’άλλως φορολογούνται για το συμφωνηθέν τίμημα που προβλέπει το συμβόλαιο που έχει δηλωθεί στην εφορία και όχι το πραγματικά εισπραχθέν.
-Αφορολόγητο θα μένει όμως, με βάση το σχέδιο αυτό, και το υπόλοιπο 60% των ενοικίων, το οποίο εισπράχθηκε κανονικά. Και αυτό στη λογική ότι δεν μπορεί ο πολίτης να επωμίζεται μόνος του το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά πρέπει Πολιτεία η Κοινωνία να το μοιραστούν.
Τι σημαίνουν πρακτικώς όλα αυτά; Ότι τουλάχιστον 1 στα 3 ευρώ που χάνει ο ιδιοκτήτης, το επωμίζεται το Δημόσιο:
– Το μέσο φορολογικό κόστος στα εισοδήματα από ενοίκια ανέρχεται σε 20% (με ελάχιστο συντελεστή 15%, μέσο 35% και ανώτατο 45%). Άρα ο ιδιοκτήτης χάνει 40% ενός μηνιαίου μισθώματος, γλιτώνει όμως από την άλλη 12% του μισθώματος σε φόρους (το 20% που θα πλήρωνε μεσοσταθμικά για το 60% που εισέπραξε). Έτσι το Κράτος επωμίζεται το 12% της έκπτωσης στο ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης το υπόλοιπο 28%, σε αναλογία 1:2 δηλαδή.
Στην πράξη, τα οφέλη μπορεί και να είναι μεγαλύτερα υπέρ του ιδιοκτήτη. Αν πληρώνει πχ 35% ή 45% (συν φόρο αλληλεγγύης κλπ) τότε το Κράτος καλύπτει με την φοροαπαλλαγή τη μισή έκπτωση ενοικίου ή και παραπάνω. Ο ιδιοκτήτης χάνει μεν 40% ενοίκιο, αλλά γλιτώνει φόρο 21%- 27% (δηλ. πάνω από το 50% της απώλειας) αφού θα απαλλάσσεται το 35% ή 45% που θα πλήρωνε σε φόρους, για το 60% του ενοικίου που εισέπραξε. Έτσι το δημόσιο καλύπτει τα μισά ή και παραπάνω από το 40% του μισθώματος που έχασε ο ιδιοκτήτης.
Για παράδειγμα: για ενοίκιο 1.800 ευρώ το μήνα ή 21.600 ευρώ ετησίως, ο ιδιοκτήτης χάνει 720 ευρώ μηνιαίως (40% των 1.800 ευρώ), αλλά πληρώνει και 700 ευρώ λιγότερο φόρο εν σχέση με τον φόρο που θα πλήρωνε αν εισέπραττε χωρίς καμία περικοπή τα ενοίκιά του!
Ιδού πώς:
– Χωρίς απώλεια ενοικίου, θα εισέπραττε 21.600 ευρώ και θα πλήρωνε 5.160 φόρο εισοδήματος, οπότε έμεναν 16.440 ευρώ «καθαρά» για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους.
– Αν χάσει όμως πχ για 2 μήνες το 40% ή 1.440 ευρώ, τότε το ετήσιο εισόδημα μειώνεται σε 20.160 ευρώ αλλά θα πληρώσει φόρο για εισόδημα 18.000 ευρώ (γιατί θα αφαιρεθούν πλήρως δύο μισθώματα από 1.800 ευρώ μηνιαίως).
– Τελικά πληρώνει φόρο 3.900 και από τα 20.160 ευρώ που εισέπραξε, απομένουν καθαρά 16.260 ευρώ. Δηλαδή μόλις 180 ευρώ λιγότερα από όσα εάν δεν είχε επιβληθεί καμία απολύτως μείωση στα ενοίκια.
Αν τελικώς ευοδωθεί το σχέδιο, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα μπορέσουν έτσι να πληρώσουν από το εισόδημά τους και όλες τις άλλες υποχρεώσεις ή φόρους επί των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ κύριο και συμπληρωματικό, τεκμήρια, εισφορές, τέλη κλπ) που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 60% -80% των εισοδημάτων τους.
Και νέα μέτρα!
1. μείωση 40% και στα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί ή έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.
2. χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ και σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, (αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E.) οι οποίες δεν απασχολούν 0 – 20 εργαζομένους, αντί 5 που προβλέπεται σήμερα. Εντάσσονται έτσι μαζικά στους δικαιούχους καφετέριες, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις της γειτονιάς που ως τώρα αποκλείονταν, επειδή απασχολούν part-timers ή λόγω της νομικής μορφής της επιχείρησης.
Μέσα στον Απρίλιο και παράλληλα με την διαπραγμάτευση για παράταση προστασίας α΄κατοικίας ως τέλη του χρόνου, αναμένονται και νέα μέτρα ανακούφισης για όσους έχουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια «στο κόκκινο» , προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και οι τράπεζες.
Τι ζητά η ΠΟΜΙΔΑ
Με νέα παρέμβασή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά να κάνουν όλοι οι δικαιούχοι δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ.
Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει πως απαραίτητη νόμιμη προϋπόθεση για να δικαιούται κάθε επαγγελματίας μείωση στο μίσθωμα της επαγγελματικής του στέγης είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στη διαδικτυακή πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, με τα στοιχεία του εκμισθωτή του, και τα στοιχεία των τυχόν εργαζομένων του σε αναστολή εργασίας, (ώστε και αυτοί να δηλώσουν τους εκμισθωτές τους και να λάβουν το σχετικό επίδομα). Συγκεκριμένα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δώσει και να εμφανίσει οίκοθεν μείωση οφειλών κατά 25% αντλεί το ΑΦΜ του εκμισθωτή από την «ΕΡΓΑΝΗ».
Ωστόσο «παρότι η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης αυτής προβλέπεται με την απόφαση 13272/Δ1.4607/30.3.2020 (ΦΕΚΒ 1131/2.4.2020) και συνδυαστικά με τις λοιπές εξουσιοδοτικές αποφάσεις είναι υποχρεωτική, απλοποιήθηκε δε ώστε να μπορεί να γίνει μέσα σε ένα λεπτό από τον ίδιο τον επαγγελματία με μόνον το ΑΦΜ του και στην περίπτωση που δεν απασχολεί εργαζόμενους, εν τούτοις σημαντικός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών της κατηγορίας των πληττομένων, και συγκεκριμένα όσοι δεν απασχολούν εργαζόμενους, θεωρούν εσφαλμένα ότι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής, αποστερώντας έτσι τους εκμισθωτές τους από κάθε δικαίωμα, ενώ αυτοί σπεύδουν να εφαρμόσουν μονομερώς τη μείωση του ενοικίου, χωρίς το συγκεκριμένο δικαιολογητικό που την τεκμηριώνει. Η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ όταν σύντομα θα χρειαστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, να υλοποιηθεί διαδικασία δήλωσης των απωλειών από μισθώματα, που θα βασίζεται στις παραπάνω υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών, η έλλειψη των οποίων θα σημάνει την πλήρη απώλεια κάθε φορολογικής ελάφρυνσης των εκμισθωτών ακινήτων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ.
Και επιπλέον τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές ότι «υπόχρεοι σε δήλωση στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, είναι όλοι οι δικαιούμενοι μείωσης μισθώματος επαγγελματίες, ακόμη και εκείνοι που δεν απασχολούν προσωπικό, διαφορετικά το αίτημά τους για μείωση μισθώματος χωρίς την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης είναι μη νόμιμο». Το αίτημα θεωρείται δίκαιο καθώς εάν ο ενοικιαστής δεν δηλώσει ότι δεν θα καταβάλλει το 40% του ενοικίου , ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται ούτε φορολογικές αναστολές ούτε μπορεί να προσδοκά σε παρεμβάσεις εξισορρόπησης των απωλειών» καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.
Πηγή: newmoney.gr