Αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα, με το χέρι συχνά στην τσέπη, θα βρεθούν τους επόμενους μήνες και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο εκατομμύρια φορολογούμενοι. Η πανδημία είχε φρενάρει κατά κάποιο τρόπο τις πληρωμές στις απολύτως απαραίτητες, αλλά πλέον η ώρα του λογαριασμού (και της πληρωμής φόρων) πλησιάζει.
Από την μία πρέπει να καταβληθούν από τους φορολογούμενους οι βεβαιωμένοι τρέχοντες φόροι, από εισόδημα και ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και το ποσό που πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής στην περίπτωση βέβαια που θέλουν τα τύχουν επιπλέον έκπτωσης 15% με την εφάπαξ πληρωμή.
Όπως σημειώνεται όμως στο δημοσίευμα του newsit, δεν σταματούν όμως εκεί οι υποχρεώσεις. Για κάποιους που είχαν παγώσει τις οφειλές τους, λόγω της πανδημίας θα πρέπει από το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν να τις εξοφλούν ή να τις ρυθμίσουν. Επίσης για όσους δεν προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση των κρατικών δανείων (επιστρεπτέα) ξεκινάει στο τέλος Ιανουαρίου η πληρωμή των δόσεων.
Σε όλα αυτά βέβαια δεν περιλαμβάνονται άλλες υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή, όπως δάνεια και επιταγές, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι από τις τρέχουσες υποχρεώσεις υπολογίζεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ.
Όπως είναι λογικό υπάρχει αγωνία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αυτό διότι είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά, μετά την έναρξη της πανδημίας, που οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζικά τόσο σημαντικά ποσά.
Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν στο υπουργείο Οικονομικών να δουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξάνονται και μάλιστα σημαντικά. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι υπάρχει μία τάση αύξησής τους και μάλιστα πριν έρθει ο βαρύς λογαριασμός.
Το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου είναι πάντα σημαντικό και αυτό διότι, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των εισπράξεων του έτους. Πάντως τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο του 2019.
Φόροι και το 2022
Και ενώ είναι δύσκολο το τελευταίο 3μηνο, δεν σημαίνει ότι το 2022 θα μπει απαλλαγμένο από υποχρεώσεις. Το αντίθετο μάλιστα, αφού το 2022 φέρνει αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας και των φόρων σε αναστολή, επιστροφή κρατικών δανείων, ενώ αρκετοί φορολογούμενοι θα έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν τα δάνειά τους που βρίσκονται σε αναστολή. Ταυτόχρονα «ξεπαγώνουν» και οι επιταγές, οι οποίες υπολογίζονται ότι ανέρχονται στο ποσό των 4 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως πιστεύουν ότι ένα μέρος των κρατικών ενισχύσεων, δεν πήγαν για να καλύψουν ανάγκες, αλλά στις τράπεζες και έτσι ευελπιστούν ότι από τα 30 δις που αυξήθηκαν οι καταθέσεις μέσα στην πανδημία, ένα μέρος θα καλύψει υποχρεώσεις όταν φτάσει η ώρα.
Ας δούμε το ημερολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων:
- Φόρος εισοδήματος: Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ήδη καταβλήθηκαν οι δύο πρώτες δόσεις και στις 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση. Οι υποχρεώσεις τελειώνουν τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε περίπου 2 δις
- ΕΝΦΙΑ: Στο τέλος Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Η τελευταία δόση είναι τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περί τα 2,6 δισ. ευρώ.
- Ρύθμιση χρεών: Ξεκίνησε η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δόσεις. Τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν δύο δόσεις.
- Χρέη πανδημία: Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας και των φόρων που είναι σε αναστολή. Οφειλές ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ 820.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις.
- Επιστρεπτέα: Τέλος Δεκεμβρίου μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής, με έκπτωση 15%. Διαφορετικά στο τέλος Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή που μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις.
- Αναστολή χρεών: «Ξεπαγώνουν» δάνεια σε αναστολή περίπου 30 δισ. ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των δανείων, καθώς οι τράπεζες εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα, ωστόσο από το 2022 τα ποσά που θα καταβάλουν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.
- Επιταγές: «Ξεπαγώνουν» οι επιταγές. Το ποσό των επιταγών που εκδίδονται σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε 5-6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών παρατείνεται έως το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε αναστέλλεται η σφράγιση επιταγών και κάθε είδους αναγκαστικού μέτρου εκτέλεσης και οι διαταγές πληρωμής.