Με έντονους ρυθμούς συνεχίζει η ΔΕΔΑ τις δημοπρατήσεις για τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, φέρνοντας αυτή τη φορά το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα μέσω της προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ypodomes.com.
Όπως είχατε διαβάσει πρόσφατα, η δημοπράτηση των δικτύων για την Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο ήταν πολύ κοντά και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας βγήκαν στον αέρα οι σχετικοί διαγωνισμοί στον αέρα. Τα έργα αφορούν στην κατασκευή δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης, στα οποία θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Ρεβυθούσα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ έχει επιτύχει την ένταξη των έργων της στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των αντίστοιχων περιφερειακών επιχειρησιακών πλάνων (ΠΕΠ). Στην προκειμένη περίπτωση τα έργα θα χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, ίδια κεφάλαια της Περιφέρειας, καθώς και κεφάλαια της ΔΕΔΑ.
Η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ δίνει την απαραίτητη ώθηση για την άμεση δημοπράτησή τους και την εκκίνηση της κατασκευής εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2022, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023, όπου και λήγει η υφιστάμενη προγραμματική περίοδος.
Τα υπό δημοπράτηση έργα
Με το νέο έργο που έβγαλε σε δημοπράτηση η ΔΕΔΑ θα έρθει το φυσικό αέριο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Πρόκειται για το έργο με “τίτλο εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού (σταθμών μέτρησης και ρύθμισης, βανών κ.τ.λ.) Πάτρα” με αναθέτουσα αρχή τη ΔΕΔΑ. Το κόστος του εκτιμάται στα 24,1 εκατομμύρια ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (19,5 εκατ. Ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ).
Το έτερο υπό δημοπράτηση έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αφορά τις πόλεις του Πύργου και του Αγρινίου. Και εδώ αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η ΔΕΔΑ και φέρει τον τίτλο “τίτλο εργασίες κατασκευής δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, συνδέσεων παροχετευτικών αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού (σταθμών μέτρησης και ρύθμισης, βανών κ.τ.λ.) Αγρίνιο-Πύργος”.
Το κόστος του εκτιμάται στα 13,3 εκατομμύρια ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (10,8 εκατ. Ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Προθεσμίες και αντικείμενα των έργων
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών και για τους δύο διαγωνισμούς έχει οριστεί η 8η Οκτωβρίου 2021 και στις 12 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση για την ανάδειξη του μειοδότη.
Η διάρκεια κατασκευής και των δύο έργων ανέρχεται σε 22 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ή παρατάσεις στους διαγωνισμούς, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε την ανάδειξη του μειοδότη μέχρι τις αρχές του 2022, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2023, τηρώντας έτσι τα χρονοδιαγράμματα της ΔΕΔΑ.
Τα υπό δημοπράτηση έργα αφορούν στη μελέτη, κατασκευή και ενεργοποίηση χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης, εγκατάσταση σταθμών διανομής οι οποίοι θα τροφοδοτήσουν δίκτυο χαμηλής πίεσης, την κατασκευή δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar), την εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή (4 bar), την εγκατάσταση ρυθμιστών, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και τέλος την εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.
Οι διαγωνισμοί και οι ανάδοχοι για τα δίκτυα στην υπόλοιπη Ελλάδα
Ταυτόχρονα η ΔΕΔΑ τρέχει ένα πλήθος διαγωνισμών για τα δίκτυα φυσικού αερίου στη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημοπράτηση των δικτύων σε Βέροια-Γιαννιτσά, Λειβαδιά και Γρεβενά με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα τρέχουν οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη και Αλεξάνδρεια, όπου και αναμένεται έως τα τέλη του 2021 η ανάδειξη των αναδόχων. Επιπλέον, αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των δικτύων σε Άμφισσα και Καρπενήσι.
Οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ πραγματοποιούνται σε χρόνο express και προσελκύουν το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών της ενεργειακής αγοράς. Ήδη τα δίκτυα σε Δράμα και Ξάνθη έχουν κατοχυρωθεί στην ΑΚΤΩΡ, ενώ τα δίκτυα σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη θα αναλάβει ο ΑΒΑΞ.
Ταυτόχρονα η κοινοπραξία «INTRAKAT – ΕΡΓΩ ΑΤΕ» έχει αναλάβει τα έργα στη Λαμία, με την κατασκευή τους να έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2021.
Να υπενθυμίσουμε πως οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΔΑ έχουν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα τους χωρίς να έχουν υπάρξει ενστάσεις στο ΣτΕ και την ΑΕΠΠ, γεγονός και το οποίο θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις.