Τo περασμένο Σάββατο 31 Οκτωβρίου, έληξε η προθεσμία σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα».
Μάλιστα, στο σύστημα υποβλήθηκαν περισσότερες από 160.000 αιτήσεις. Η καταβολή ξεκινά από το Νοέμβριο για όσους εξυπηρετούν το δάνειό τους, δίχως να το έχουν εντάξει στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του aftodioikisi.gr, τον Ιανουάριο του 2021 ξεκινά η καταβολή για τους δανειολήπτες που έχουν εξυπηρετούμενο δάνειο, αλλά το έχουν εντάξει σε πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
Η επιδότηση
Το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.
Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας.
Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι πράσινο, κόκκινο ή καταγγελμένο.
- Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
- Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
- Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα που να περιλαμβάνει όλα τα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία του, ενώ εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες (συγκύριοι) της κυρίας κατοικίας, η υποβολή αίτησης αρκεί να γίνει από έναν εξ αυτών.