Tο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει ριζικές αλλαγές στο 8ωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες και τη συλλογική δράση των εργαζόμενων- ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ το ΠΑΜΕ αλλά και Εργατικά Κέντρα ενώνουν τις φωνές τους. Παραλύει σήμερα και για ένα εικοσιτετράωρο όλη η χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συμμετάσχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα ως απάντηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατέθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης.
H απεργία είναι η μεγαλύτερη μάχη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως αναφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο θα ισοπεδώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα καταργήσει στην πράξη το οκτάωρο, θα διευκολύνει τις απολύσεις και θα περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία.
Συγκεντρώσεις θα γίνουν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι προγραμματισμένο για τις 10 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλούν τους εργαζόμενους στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11. Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 στην Πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά, ενώ το συλλαλητήριο της ΠΕΝΕΝ θα γίνει στις 10:30 στα Χαυτεία. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης είναι προγραμματισμένη για τις 11, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης.
«Η Συνομοσπονδία εξαρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα τα οποία, εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
Ποιοι απεργούν
Η συμμετοχή στην απεργία όλων των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων, καθώς και των ομοσπονδιών των γιατρών και των υγειονομικών, των δικαστικών υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών σημαίνει ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες, οι δήμοι και άλλες, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ.
Στον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων θα απεργήσουν λογιστές, φαρμακοποιοί, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι σε λατομεία και άλλοι. Επίσης απεργία έχουν προκηρύξει και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων, από τις 05:30 το πρωί και για ένα εικοσιτετράωρο.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα της Πέμπτης τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ και τα τρόλεϊ. Στους δρόμους θα κυκλοφορούν μόνο τα λεωφορεία, τα οποία θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Επίσης ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων και την Παρασκευή.
Δεμένα τα πλοία
Χθες το βράδυ, και μετά την προσφυγή των ακτοπλόων, η απεργία των ναυτεργατικών σωματείων κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Ωστόσο, τα σωματεία επιμένουν ότι δεν θα συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση και θα προχωρήσουν κανονικά στην εικοσιτετράωρη κινητοποίηση τους, την οποία σχεδιάζουν να περιφρουρήσουν. Η κινητοποίηση των 13 σωματείων του κλάδου θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα.
Απεργία και στα ΜΜΕ την Πέμπτη
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
«Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.
Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.
Η ΓΣΕΕ στην απεργία
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει κινητοποιήσεις στις 3 Ιουνίου, με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος να κηρύττει εκ των υστέρων 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου. Στη συνέχεια η ΑΔΕΔΥ μετέθεσε τη δική της απεργία για τις 10 Ιουνίου «υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».
Σημειώνεται ότι και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την μετάθεση της 24ωρης απεργίας που είχε προγραμματίσει, ώστε να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στα συλλαλητήρια και την απεργία της 10ης Ιουνίου. «Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της Απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται», αναφέρει το ΕΚΑ ενώ στην απεργία της 10ης Ιουνίου καλεί και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καθώς και πολλά ακόμα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.
«Oι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, να προσπεράσουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτικών ενώσεων» σημειώνει από την πλευρά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το οποίο ελέγχεται από το ΚΚΕ και καλεί σε αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το ΠΑΜΕ επίσης σε γενική απεργία στις 10 Ιουνίου ενώ στις 3 του μήνα διοργάνωσε «αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα».
Νωρίτερα, η ΓΣΕΕ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις κατά την ημέρα της απεργίας. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν εξήγησε το σκεπτικό για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας (γιατί δηλαδή δεν ακολούθησε τα ήδη κατατεθειμένα απεργιακά πλάνα για τις 3/6), καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα έρθει προς συζήτηση το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να το φέρει στη Βουλή μέσα στο Ιούνιο.
«Όχι» στην επιστροφή στον 19ο αιώνα
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στα συλλαλητήρια και επισημαίνει: «Δεν θα μας γυρίσουν στον 19ο αιώνα. Λέμε “όχι” στη 10ωρη εργασία χωρίς αμοιβή και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία, στην απελευθέρωση των καταχρηστικών απολύσεων, στην ουσιαστική κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης, στην αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με μείωση απολαβών, στην πρόσθετη εργασία με διακεκομμένο ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους, στον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση, στην περιστολή του δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων για κινητοποιήσεις, στην ποινικοποίηση της απεργίας και των κινητοποιήσεων, στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την κατάργηση του ΣΕΠΕ. Δεν θα γίνουν οι ζωές μας λάστιχο και τα όνειρά μας εφιάλτης στον βωμό των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ».
Τι λέει το ΚΙΝ.ΑΛ.
Κλιμάκιο στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά θα δώσουν το παρών στο σημερινό συλλαλητήριο. Σε άτυπη ενημέρωση, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. «στηρίζει τον αγώνα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων, εντείνει την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για το πραγματικό περιεχόμενο και τις συνέπειες αυτού του νόμου» και προσθέτει ότι «σπάζει τη “σιωπή των αμνών” που επιχειρούν να επιβάλουν τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Η επίθεση της ΝΔ
Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ να φέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καταφανές ψεύδος.
“Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε φορέα, όπως και του κάθε πολίτη, να έχει την άποψή του για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο “Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας”. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες” σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.
“Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ότι στο nομοσχέδιο “επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό”. Αποτελεί καταφανές ψεύδος. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μια απλή ανάγνωση αρκεί” προσθέτει.
Τέλος, η ΝΔ επισημαίνει ότι όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. “Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν” καταλήγει.
Οι συγκεντρώσεις στην Ελλάδα
Αγρίνιο, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο
Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
Άμφισσα, 11 π.μ., Πλατεία Λαού
Άργος, 10:30 π.μ., Πλατεία Αγίου Πέτρου
Άρτα, 10 π.μ., Πλατεία Κιλκίς
Βέροια, 11 π.μ., Πλατεία Ωρολογίου
Βόλος, 10 π.μ., Πλατεία Πανεπιστημίου
Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Γιαννιτσά, 11 π.μ., Πλατεία ΕΠΟΝ
Γρεβενά, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Δράμα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Ελασσόνα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Ελευσίνα, 10 π.μ., Πλατεία Ηρώων
Ζάκυνθος, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία
Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πλατεία Δημαρχείου
Ηράκλειο, 10 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Θήβα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Ικαρία, 12 μ., Πλατεία Αγίου Κηρύκου
Καβάλα, 10:30 π.μ., Πλατεία Καπνεργάτη
Καρδίτσα, 10 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Κάρυστος, 10:30 π.μ., Πλατεία
Καστοριά, 10:30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας
Κατερίνη, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Κεφαλονιά, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου
Κοζάνη, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Κως, 10:30 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Λαμία, 10:30 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Λάρισα, 10 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Λευκάδα, 11 π.μ., στον Άγιο Μηνά
Λιβαδειά, 10:30 π.μ., Πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Μυτιλήνη, 10:30 π.μ., Πλατεία Σαπφούς
Νάξος, 11 π.μ., Πλατεία Παλιού Δημαρχείου
Νάουσα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Πάτρα, 10:30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Πολύγυρος, 10:30 π.μ., Ηρώον
Πρέβεζα, 10:30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ
Πτολεμαΐδα, 10:30 π.μ., παλιό πάρκο
Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Σέρρες, 11 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας
Τρίκαλα, 10 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Φλώρινα, 10:30 π.μ., Κεντρική Πλατεία
Χαλκίδα, 10 π.μ., Πλατεία Αγοράς
Χανιά, 10 π.μ., Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
Πηγή: eretikos.gr