Γράφει ο Γιώργος Βαρεμένος*
Στο «Φανάρι», ένα μαγαζί με ποιοτικό και τίμιο φαγητό στο Αγρίνιο, το φως έσβησε. Χρόνια μετά την εμφάνισή του, το μεζεδοπωλείο κλείνει και ο ιδιοκτήτης του ετοιμάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Αρκετά ακόμη φανάρια ή λάμπες τρεμοσβήνουν σε καταστήματα της εστίασης, που έχουν πάρει τον μοιραίο δρόμο της απώλειας, πετώντας στα σαγόνια του τέρατος της ανεργίας σάρκα ανέργων.
Γυναίκα μόνη και άνεργη, οι στροφές της ζωής την έφεραν στο πατρικό σπίτι στον Άη Βλάση. Όπου προσδοκούσε να ζήσει μια στριμωγμένη μέν, αλλά ήρεμη ζωή στην φύση και στον τόπο που αγάπησε. Ποιά ηρεμία; Με παίρνει δακρυσμένη τηλέφωνο και μου λέει ασθμαίνουσα: «Από το πρωί έχω καταρρεύσει. Μου ήρθε ο λογαριασμός του ηλεκτρικού 500 ευρώ, εκ των οποίων τα 350 είναι ρήτρα αναπροσαρμογής. Ένα άτομο στο σπίτι, πού να βρω να τα πληρώσω;»
Ένας άλλος Άγιος Βλάσιος, όχι ο εξ Ακαρνανίας αλλά ο επίσκοπος Σεβαστείας, είχε σπουδάσει ιατρική, αλλά τέτοιου είδους πληγές με την ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι εύκολο να κλείσουν. Ο ίδιος ο Άγιος ασκήθηκε στο ψηλότερο βουνό της Μικράς Ασίας, όπου το μακρύ χέρι της ΔΕΗ δεν μπορούσε να φθάσει, ώστε να χρειασθούν θαύματα για να αντιμετωπισθεί το τέρας της ρήτρας.
Σαραντάχρονος περίπου κτηνοτρόφος από την Λεπενού είναι σκυμμένος πάνω από έναν καφέ, που δεν μπορεί να φέρει την παρηγοριά. Σηκώνει το κεφάλι και, με ένα βλέμμα γεμάτο λύπη και ειρωνεία, μου λέει: «Ξέρεις ποιο ήταν το ποσό της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που πήρα; Σαράντα πέντε ευρώ, με 49 βοοειδή και 90 πρόβατα δηλωμένα στον ΟΣΔΕ. Είχαμε πάει στο ΑΤΜ μαζί με κάποιους άλλους και, μόλις είδαμε τα ποσά, ούτε να φωνάξουμε δεν μπορούσαμε και μας έπιασε νευρικό γέλιο…:» Για γέλια και για κλάματα!
Σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, και όχι μόνο, η ΔΕΗ ανακοίνωσε στους τοπικούς ΤΟΕΒ ότι έπαψε να είναι πάροχός τους. Το έκανε αυτό για να μην μπορούν να προσφύγουν ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα για την διακοπή του ρεύματος. Όλα αυτά πριν λειτουργήσει η ενεργειακή κοινότητα, με την οποία υπάρχει η προσδοκία να αρχίσει η απόσβεση των οφειλών προς την ΔΕΗ με την ταυτόχρονη ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ. Βρισκόμαστε σε καλλιεργητική περίοδο και διακυβεύεται η τύχη της πρωτογενούς παραγωγής εν μέσω μίας κρίσης που απειλεί εκ νέου την οικονομία και την κοινωνία.
Έπιασε μία βροχούλα ποτιστική, αλλά τί να σου κάνει μία βροχούλα μπροστά στην γενικευμένη ξηρασία που μας απειλεί με κοινωνική ερημοποίηση;
*Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ