Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές. Με την άρση του lockdown να μεταφέρεται από εβδομάδα σε βδομάδα, προβληματίζει ο υψηλός αριθμός διασωληνωμένων, παράγοντας αποθαρρυντικός για την άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.
Η αλυσίδα διασποράς του κορωνοϊού δεν φαίνεται να σπάει, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι λοιμωξιολόγοι στέλνουν δραματικά μηνύματα για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων μέσα στις γιορτές ώστε να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση.
Όπως δημοσιεύει το protothema.gr, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 2.006 άνθρωποι πέθαναν από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Σε λιγότερο από ένα μήνα, δηλαδή, καταγράφηκαν τόσοι νεκροί που σημαίνει ότι ο ημερήσιος αριθμός κυμάνθηκε στους 95, τρεις κατέληγαν κάθε ώρα και ένας κάθε 20 λεπτά.
«Εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εστιάζοντας στην κρισιμότητα των στιγμών.
Την Κυριακή ο αριθμός θανάτων έσπασε το φράγμα των 3.000, με 101 νέα θύματα. Αυξήθηκε στους 600 ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ 203 νέες περιπτώσεις μόλυνσης εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 164 στην Αττική. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 904, για πρώτη φορά ύστερα από καιρό τριψήφιος.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί πάντως να εμπνέει ανησυχία. Κραυγή αγωνίας ήχησε από τον διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου: «Δεν μένει κενή κλίνη ούτε για μια ώρα, είμαστε στο 100%», είπε χαρακτηριστικά.
Η Αττική εξακολουθεί να έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αν και έχει μειωθεί σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου πριν αλλά ο κίνδυνος του κορωνοϊού παραμένει.
Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια σταθερότητα του ιιού φορτίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγάλη υποχώρηση για να μπορέσουμε να μιλάμε για αισθητή βελτίωση.
Από την Ψυττάλεια στα εργαστήρια της Πανεπιστημιούπολης, μία ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη μετρά τα επίπεδα του κορονοϊού στα λύματα της Αττικής.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
«Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι έχει σταματήσει η διασπορά διότι παρατηρούμε και ανιχνεύουμε συνεχώς ιικό φορτίο, ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο το ιικό φορτίο από την κορυφή του δεύτερου κύματος που ήταν μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου», τονίζει.