Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε πως μπορεί να ανοίξει η εστίαση σε τρεις εβδομάδες και τα γυμνάσια και λύκεια μαζί με το λιανεμπόριο.
Την εκτίμηση πως σε τρεις εβδομάδες μπορεί να ανοίξει η εστίαση στη χώρα μας, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει η εστίαση στο σύνολό της να συνδέεται μόνο με τα μπαρ.
«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πρέπει να ανοίξουν μαζί με το λιανεμπόριο.
Όπως μετέδωσε το ethnos.gr, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε και το ζήτημα της δια ζώσης επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτιμώντας πως γυμνάσια και λύκεια μπορούν να ανοίξουν παράλληλα με το λιανεμπόριο.
«Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.
Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται να ανοίγουμε διάφορες δραστηριότητες τη στιγμή που αρκετές περιοχές στη χώρα εμφανίζουν «κόκκινη» επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα «έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε».