Τα γυμναστήρια θα επαναλειτουργήσουν αύριο Δευτέρα (15/06) στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ο ειδικός στη Φυσική Αγωγή Γιώργος Χαραλαμπίδης εξηγεί στο iEidiseis όσα πρέπει να ξέρουμε.
Με μία νέα πραγματικότητα θα έρθουν αντιμέτωποι αύριο, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ημερομηνία επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων, αθλούμενοι αλλά και γυμναστές, όπως λέει στο iEidiseis ο ειδικός στη Φυσική Αγωγή Γιώργος Χαραλαμπίδης.
Παρότι «γυμναστηριακά βιώνουμε μία πρωτοφανή συνθήκη», καθώς η επιστροφή των ενδιαφερόμενων στις προπονήσεις τους συνοδεύεται από αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές που σκοπεύουν στην αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, ο κόσμος δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα λόγω της πιθανότητας μολύνσεως από τον νέο ιό, σύμφωνα με τον ίδιο.
Εκείνο που ίσως προβληματίζει αρκετούς είναι οι αλλαγές που τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ θα επιφέρουν στον ίδιο τον τρόπο εκγύμνασης, προσθέτει ο personal trainer. Το γεγονός, άλλωστε, ότι «ένα γυμναστήριο των 500 τ.μ. καλείται να βάζει μέσα ουσιαστικά το 1/6 του κόσμου που εξυπηρετούσε πριν» καθώς και οι «αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ οργάνων, αθλουμένων κλπ.» όντως ανατρέπουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το προπονητικό πρόγραμμα ατόμων ή ομάδων.
Τηλέφωνο πριν την επίσκεψη
Ερωτηθείς για τη μεγαλύτερη αλλαγή που καλούνται να γνωρίζουν όσοι θελήσουν από αύριο να επισκεφθούν τα γυμναστήρια ο ειδικός στη Φυσική Αγωγή επισημαίνει πως «δεν υπάρχει πια το “πάω στο γυμναστήριο, ελεύθερα ότι ώρα θέλω”».
Ο γυμναστηριούχος καλείται να θέσει περιορισμούς στο πόσα άτομα βρίσκονται στην εγκατάσταση, επομένως οι αθλούμενοι πρέπει να καλούν την υποδοχή για να ενημερωθούν για διαθεσιμότητα χώρου και οργάνων την ώρα που επιθυμούν, εξηγεί.
Αξιοσημείωτο είναι και το ότι αφού ο ενδιαφερόμενος προσέλθει στο χώρο, θα πρέπει να συμπληρώσει ειδικό δελτίο εισόδου, το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία επικοινωνίας καθώς και ιστορικό σχετικό με τα συμπτώματα της Covid-19 κοκ..
Αποκωδικοποιώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο κ. Χαραλαμπίδης εφιστά την προσοχή και στα ακόλουθα:
Πετσέτα δική μας αποστειρωμένη, όχι του γυμναστηρίου,
Καλή υγιεινή χεριών κλπ. Αντισηπτικά θα βρίσκονται εντός των γυμναστηρίων.
Όχι νερό από μηχανήματα αυτόματης πώλησης,
Ακόμη, συστήνει στους ενδιαφερόμενους να φέρουν μία τσάντα με είδη προσωπικής υγιεινής, με δεδομένους τους περιορισμούς στη χρήση των αποδυτηρίων.
Ανάγκη να «εκπαιδευτούμε» στη νέα καθημερινότητα
Σχολιάζοντας συνολικά τα μέτρα όπως αυτά ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες για κοινό και προσωπικό των γυμναστηρίων ο κ. Χαραλαμπίδης εκτιμά πως «θα τηρηθούν απόλυτα» μιας και που «δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Σίγουρα «είναι ανάγκη να εκπαιδευτεί το κοινό σε όλα αυτά, αλλά μόλις μπούμε σε μια σειρά θα είναι όλα πολύ πιο εύκολα, βάσει συνήθειας». Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφέρει – ως ένδειξη του ευρύτερου κλίματος ρευστότητας – πως οι σχετικές οδηγίες επικαιροποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις φορές, αλλά διαβεβαίωσε πως οι επαγγελματίες «είναι πάνω από το κινητό ή τον υπολογιστή, καθώς η ενημέρωση είναι το άλφα και το ωμέγα».
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σημειώνει επίσης ότι σε 1 – 2 εβδομάδες ο κλάδος θα είναι σε θέση να αποτιμήσει την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων μιας και που αυτή τη στιγμή τα πράγματα «είναι πιλοτικά στην Αθήνα, στην επαρχία και παντού. Θα έχουμε ουσιαστική θέση πιο μετά».
Ανεξάρτητα, πάντως, από την αισιοδοξία για το αυριανό «restart» πως «τα πράγματα είναι περίεργα» στον κλάδο από πλευράς των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία και – όπως λέει ο Γιώργος Χαραλαμπίδης και όπως του λένε πολλοί συνάδελφοί του – «περιμένουμε ένα δύσκολο και ασυνήθιστο καλοκαίρι – κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει τι μέλλει γενέσθαι».
Οι κανόνες του ΕΟΔΥ για τους αθλούμενους
Θυμίζουμε πως ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει τα εξής σχετικά με τους αθλούμενους σε γυμναστήριο:
Χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου και μετακίνηση -κατά προτίμηση- με τα πόδια ή με προσωπικό μεταφορικό μέσο.
Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν από την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
Εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης, χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτα) και ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (π.χ. μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
Πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60°C).
Αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Πηγή: ieidiseis.gr