Η θερινή έξαρση της Covid -19 μπαίνει σε ύφεση, πότε φτάνει το νέο κύμα σύμφωνα με καθηγητή επιδημιολογίας
Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την ύφεση που θα έρθει στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι, και για το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Πότε θα έρθει σύμφωνα με τον καθηγητή και πόσο θα διαρκέσει.
Ο καθηγητής έκανε μια σύντομη επεξήγηση σε ανάρτησή του στο Facebook και σημειώνει ότι: «Η θερινή έξαρση της COVID-19 μπαίνει σε ύφεση στην Ελλάδα» ενώ τονίζει ότι το πιο πιθανό σενάριο δείχνει ότι αυτή θα κρατήσει 2-3 μήνες.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μολύνθηκε κατά την διάρκεια της θερινής έξαρσης και για αυτό βλέπουμε και την ύφεση καθώς έχει δημιουργηθεί ένα (προσωρινό) τείχος ανοσίας. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι περιμένουμε μία αύξηση της τάξης του 20-30% στην μεταδοτικότητα από τα μέσα Οκτώβρη εξαιτίας της μετάβασης των δραστηριοτήτων εστίασης στους κλειστούς χώρους».
Και συνεχίζει: «Το τρίτο (μη) δεδομένο είναι ότι δεν γνωρίζουμε το προφίλ της παραλλαγής που θα επικρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Μπορεί να είναι ο “Κένταυρος”, αλλά δεν είναι σίγουρο». Με βάση αυτά τα στοιχεία το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας από τα μέσα Οκτωβρίου που θα ξεκινάει από τα βόρεια της χώρας. Πιθανώς αυτή η αύξηση να μην οδηγήσει σε πλήρη έξαρση αν δεν ακολουθηθεί από κάποια νέα παραλλαγή».
Και καταλήγει: «Ο πιο “θερμός” μήνας παραλλαγών τα προηγούμενα 2 έτη ήταν ο Νοέμβριος-Δεκέμβριος, όπου οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Όμικρον έκαναν εξάρσεις.»
Στόχος τα ήπια μέτρα τον χειμώνα
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης πάντως από την πλευρά του έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τα μέτρα και ειδικά για τη μάσκα που μπορεί να ληφθούν το φθινόπωρο για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού τονίζοντας ωστόσο για μια ακόμα φορά πως στόχος είναι τα ήπια μέτρα από εδώ και πέρα όπου είναι αυτό αναγκαίο. «Για τη μάσκα η λογική μας είναι η σύσταση» είπε μεταξύ άλλων την Τετάρτη 24 Αυγούστου. Συνεπώς τα μέτρα δεν θα πρέπει να μας αγχώνουν σε αυτή τη φάση της πανδημίας καθώς δεν αναμέμενεται να είναι ιδιαίτερα σκληρά.
Επίσης, επικαλούμενος τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας είπε στον ALPHA ότι «οι σκληροί δείκτες της πίεσης του ΕΣΥ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και θα υπάρξει και η ανάλυση του ΕΟΔΥ που θα δείξε ότι ένα σημαντικό μέρος των θανάτων είναι με covid».
«Είμαστε σε μια φάση που έχει εμβολιαστεί άνω του 70% του πληθυσμού, υπάρχουν επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καλύτερα αντιικά φάρμακα και αυτό μας δίνει την εικόνα ότι αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο της πανδημίας δεν θα έχουμε ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ- θα υπάρξει λόγω των ιώσεων – αλλά δεν θα μας οδηγήσει σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.