Τον 12ο αιώνα μ.Χ., ένας ευσεβής βασιλιάς διέταξε την κατασκευή 11 εντυπωσιακών χριστιανικών εκκλησιών στο χωριό Lalibela στην Αιθιοπία.
Στόχος του ήταν η αναδημιουργία πολλών βιβλικών σκηνών, όπως ο σταύλος, που διαμορφώθηκε σε σκαλιστό βράχο. Αυτή η «Νέα Ιερουσαλήμ» είναι αξιοσημείωτη επειδή έχει διαμορφωθεί από πάνω προς τα κάτω.
Όλες οι εκκλησίες της, δηλαδή, ήταν λαξευμένες σε ηφαιστειακό βράχο κάτω από την επιφάνεια της γης, δημιουργώντας την εντύπωση ότι έχουν αναπτυχθεί απευθείας από το έδαφος.
Αδιαμφισβήτητα, το πιο εμβληματικό κτίριο του χωριού είναι η σταυροειδής εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Bete Giyorgis), η οποία σκαλίστηκε σε βράχο σε μια τάφρο βάθους 100 μέτρων. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της η οροφή της, η οποία σχηματίζει έναν χαρακτηριστικό ελληνικό σταυρό.
Στη συνέχεια συνδέθηκε με το υπόλοιπο συγκρότημα μέσω ενός δικτύου υπόγειων διαδρόμων, κρυφών σπηλαίων και κατακόμβων. Στο εσωτερικό της εκκλησίας, μία κουρτίνα διαχωρίζει το Ιερό από τον υπόλοιπο ναό, ενώ ένας ιερέας παρουσιάζει τα ανεκτίμητης αξίας βιβλία και πίνακες που φυλάσσονται σε αυτήν.
Ο θρύλος λέει ότι η κατασκευή του Lalibela χρειάστηκε μόλις 24 χρόνια, αλλά πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ολοκληρώθηκε σε διάφορες φάσεις κατά το πέρασμα των αιώνων, σύμφωνα με το history.com.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η θρησκεία, γενικότερα, αποτελεί σημαντική πτυχή για την ζωή των κατοίκων της μικρής πόλης, με το ένα δέκατο του πληθυσμού της να είναι αφιερωμένο στην ιεροσύνη.
Τακτικές πομπές, εκτεταμένες νηστείες και πλήθη ιερέων που ψάλλουν, αποτελούν συνηθισμένες εικόνες για τους κατοίκους της. Οι έντεκα εκκλησίες σκαλισμένες στους βράχους, που δεν απέχουν πολύ από την πόλη, καθιστούν τη Lalibela ένα από τα πιο ιερά μέρη της Αιθιοπίας.
Σήμερα, ο ιστότοπος θεωρείται ένα από τα κέντρα προσκυνήματος για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας και οι υπόγειοι λατρευτικοί του τόποι συνεχίζουν να προσελκύουν έως και 100.000 προσκυνητές κάθε χρόνο.
Αυτή η ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τη θρησκευτική αρχιτεκτονική και την απλότητα του τρόπου ζωής της πόλης της προσδίδουν μια διακριτική, και σχεδόν διαχρονική, βιβλική ατμόσφαιρα.
Πηγή: newsbeast.gr