Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*
Στη Βουλή έφτασε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες το θέμα του κλεισίματος των Ιαματικών Λουτρών Κρεμαστών στην Αλευράδα Βάλτου, αφού με Επίκαιρη Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, οι βουλευτές της «Ελληνικής Λύσης» Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας ζήτησαν να μάθουν υπό ποιες συνθήκες επήλθε το «λουκέτο».
Τελικά η απάντηση δόθηκε από την Υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία διευκρίνισε ότι «όσον αφορά στα Ιαματικά Λουτρά Αλευράδας της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, θέτουμε υπόψη σας ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα αδειοδότησης στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού».
Φυσικά αυτό ήταν ήδη γνωστό από τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν το θέμα συζητήθηκε στα εκτός ημερήσιας διάταξης και όπως τονίστηκε κατά τη συνεδρίαση από τον Δήμαρχο Γιώργο Κατσούλα και τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ρεγκούτα, εκκρεμούν οι μελέτες για το απαραίτητο σήμα λειτουργίας.
Οι συγκεκριμένες μελέτες απαιτούν χρόνο, όμως το σημαντικότερο είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί σημερα στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται τα λουτρά, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και αυτό από μόνο του αποτελεί «τροχοπέδη».
Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κατάσταση ήταν ήδη αρκετά προβληματική πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ξεκίνησε η σχετική διαδικασία για την αναγνώριση των λουτρών ως ιαματικών, η οποία και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Έκτοτε δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών. Σε αυτό φυσικά έχει παίξει τον δικό της ρόλο και η γραφειοκρατία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την αποποίηση ευθυνών του Δήμου και τη μετάθεση αυτών στην κεντρική διοίκηση.
Όπως και να έχει, ειδικά μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα τον τελευταίο καιρό και έφτασε μέχρι τη Βουλή, αλλά και με όσα αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου είχε συζητηθεί το θέμα, πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποτελέσματα, από τις όποιες ενέργειες έχουν προηγηθεί από πλευράς αρμοδίων, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.
Τα Ιαματικά Λουτρά Κρεμαστών αποτελούν πηγή πλούτου για τον Δήμο Αμφιλοχίας. Οι δημότες αλλά και οι κάτοικοι άλλων περιοχών που θέλουν να απολαύσουν τα λουτρά τους πρέπει να έχουν πλέον την επιλογή να το πράξουν. Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο ορεινός Βάλτος, πέρα από τον πρωτογενή τομέα, που αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση, αποτελεί τον «κοιμώμενο γίγαντα» του διευρυμένου Δήμου Αμφιλοχίας. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιαματικός, αλλά κυρίως ο τουρισμός περιπέτειας που είναι ένα καινούργιο είδος τουρισμού και χρειάζεται χαμηλή υποδομή, έχει πάρα πολύ πλούτο και μπορεί να ευδοκιμήσει στην περιοχή.
Αυτό όμως δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ, γιατί η κεντρική εξουσία σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν ότι το κέρδος αυτή την στιγμή βρίσκεται στη Μύκονο, την Σαντορίνη και την Κέρκυρα, με αποτέλεσμα οι μεγάλες επενδύσεις να γίνονται εκεί.
Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος και η ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστιος, ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει αυτά που του αναλογούν για να μπορέσει σε πρώτη φάση να αναδειχθεί η περιοχή. Παράλληλα να στηρίξει κάθε δημότη ο οποίος είναι διατεθειμένος να ανοίξει μια επιχείρηση και να προσφέρει στην περιοχή του.
Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται γνώση, βούληση, αλλά και επιχειρηματικότητα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει την όποια προσπάθεια.
*Διευθυντής του karvasaras.gr
Παρατίθεται η σχετική απάντηση του Υπουργείου Τουρισμού:
Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».
Σχετ.: Η με Α.Π. 9134/20.09.2021 Ερώτηση.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι κ.κ. Βουλευτές της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας και σε ό,τι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να προσωποποιήσει/εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Η διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων κάθε προορισμού, αποτελούν κύριο στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.
Επιπλέον, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολιστικού πλάνου μάρκετινγκ όπου κάθε Περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε επίπεδο προορισμών όσο και χρονικά, με την άμβλυνση της εποχικότητας.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του, την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω του θεσμοθετημένου πλαισίου αναγνώρισης των ιαματικών πόρων, του ν. 3498/2006 (Α’ 230), έχοντας ήδη αναγνωρίσει έως σήμερα εβδομήντα εννέα (79) φυσικούς πόρους ως ιαματικούς.
Τα ανωτέρω αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.», όπου επιδιώκεται η ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας.
Συγκεκριμένα, στις ήδη εγκεκριμένες προτάσεις της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνονται δράσεις (συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. €) για την αναβάθμιση των υποδομών των ιαματικών πηγών και την εκπόνηση σχετικών μελετών, αλλά και για την προβολή των ελληνικών τουριστικών προορισμών συνολικά, περιλαμβανομένων και αυτών του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας. Ακόμη, έχουν κατατεθεί οι Εισηγητικές Προτάσεις Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού, τα πορίσματα των οποίων ήδη λαμβάνονται υπ’ όψιν για την διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και για τον τουρισμό υγείας.
Περαιτέρω, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει την εισαγωγή νομοθετικών διατάξεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας και την ανάπτυξη του κλάδου με οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνολικά. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού. Σημειωτέον ότι έχει ήδη προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην βέλτιστη ανάπτυξη των πολυάριθμων τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας σε αυτόν τον τομέα.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, οι μέχρι σήμερα αναγνωρισμένοι ιαματικοί πόροι είναι οι εξής:
Πηγή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς Δήμου Θέρμου (νερό) | «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηγή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς» Δήμου Θέρμου, ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1347/Β/19.04.2018) |
Πηγή Κρεμαστών Δήμου Αμφιλοχίας (νερό) | «Αναγνώριση του Φυσικού Πόρου «Πηγή Κρεμαστών» Δήμου Αμφιλοχίας, ως Ιαματικού» (ΦΕΚ 1490/Β/03.05.2019) |
Πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου | «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου» ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1861/Β/24.06.2016) |
Πηγή Μπανιώτη-Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου (νερό) | «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Μπανιώτη – Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου» ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1114/Β/19.04.2016) |
Πηγή Αγίου Βάρβαρου Τρύφου Αιτ/νιας | Αναγνώριση του φυσικού πόρου «“ΆΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ” Τρύφου Αιτωλοακαρνανίας» (ΦΕΚ 2635/Β/18.06.2021) |
Πηλός Αγίας Τριάδας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου (Κλείσοβα) | «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηλός Αγίας Τριάδας» Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ως ιαματικού» (ΦΕΚ 2459/Β’/19.07.2017) |
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναγνώρισης ενός φυσικού πόρου ως ιαματικού εκκινεί μετά από σχετική αίτηση του φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του πόρου ή από τον ΟΤΑ στα χωρικά όρια του οποίου βρίσκεται ο πόρος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του φυσικού πόρου ως ιαματικού, έπεται, κατόπιν σχετικής αίτησης του φορέα διαχείρισης, η διαδικασία αδειοδότησης της επιχείρησης από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθμ. 2704/13.02.2018 κ.υ.α. «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού και διαδικασία χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)». (B’ 603)
Εν προκειμένω και όσον αφορά στα Ιαματικά Λουτρά Αλευράδας της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, θέτουμε υπόψη σας ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα αδειοδότησης στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδιά του Υπηρεσία είναι στη διάθεση του σχετικού φορέα διαχείρισης, για την έναρξη, κατόπιν του απαιτούμενου αιτήματός του, των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Διαβάστε επίσης: