Η αυλαία της ιστορικής δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που για πρώτη φορά έκρινε πως ένα πολιτικό κόμμα λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση, έπεσε με 39 καταδικασθέντες να οδηγούνται στις φυλακές.
Μετά από πεντέμισι χρόνια και 465 συνεδριάσεις, το δικαστήριο «μίλησε» και έκρινε πως τα μέλη της Χρυσής Αυγής τέλεσαν ως μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, μεταξύ αυτών δύο δολοφονίες, αυτές του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του newsit.gr, δεκάδες άλλες εγκληματικές ενέργειες αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, που με το πρόσχημα του κοινοβουλευτικού κόμματος, έδρασε σε βάρος κυρίως μεταναστών, σκορπώντας το φόβο και τον τρόμο.
Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Χρήστος Παππάς, το επονομαζόμενο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία του μουσικού και σε κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές του.
Ο Γιάννης Λαγός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και οι ελληνικές αρχές θα κινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση του στην Ελλάδα ενώ ο Χρήστος Πάπας είναι ο μόνος που δεν έχει συλληφθεί με τον δικηγόρο του να δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραδοθεί. Όσοι δεν ακολούθησαν το παράδειγμά του, πέρασαν τη νύχτα στη ΓΑΔΑ και μέσα στην ημέρα θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης για την εγκληματική οργάνωση που βαρύνεται με δεκάδες επιθέσεις και αποτέλεσε δικαίωση για τα θύματα της δράσης της. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τα θύματα και τις οικογένειες τους, προκειμένου να διεκδικήσουν και αποζημιώσεις για όσα υπέστησαν με τους δικηγόρους τους ήδη να ζητούν να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Η δικαστική απόφαση ήρθε μετά από χρόνια αγώνα των θυμάτων καθώς οι πράξεις που αποδίδονται στους καταδικασθέντες αφορούν την περίοδο 2008-2013 και από μία εξαντλητική διαδικασία πεντέμισι ετών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ωστόσο, ειδικά για την υπόθεση του Παύλου Φύσσα η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταπέλτης καθώς πλην του Γιώργου Ρουπακιά, στην φυλακή, με την δικαστική απόφαση οδηγήθηκαν, ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης και τα μέλη του τάγματος εφόδου, Ιωάννης Άγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.
Στη φυλακή επέστρεψαν με τη δικαστική απόφαση και οι Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί με άλλη απόφαση για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμαν Σαχζάτ και κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι δύο καταδικασθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας του μετανάστη ήταν εκτός φυλακής καθώς ήδη είχαν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους.
Βαρύς ήταν ωστόσο ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών καθώς το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας, Δημήτρη Αγριογιάννη, Μάρκος Ευγενικό και τον πυρηνάρχη Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.
Εκτός από το «διευθυντήριο» στη φυλακή κατέληξαν με τη δικαστική απόφαση και ακόμα έξι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι Αντώνης Γρέγος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νικόλαος Κούζηλος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) αφέθηκαν πέντε πρώην βουλευτές, οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.
Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να μην οδηγηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας τα μέλη των ταγμάτων εφόδου Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.