Στους πολίτες οι οποίοι βίωσαν έναν απίστευτο «Γολγοθά», όχι μόνο στην Αττική οδό, αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης από τη σφοδρή κακοκαιρία, θα απευθυνθεί σήμερα στις 11 το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα προβλήματα που δημιούργησε ο χιονιάς αλλά και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, κι ενώ οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση και τον ίδιο απαντήσεις αλλά και απόδοση ευθυνών.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του newsit, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει συγνώμη, αναγνωρίζοντας λάθη και αστοχίες, και όχι μόνο στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική οδό, αλλά και στον συντονισμό της κρατικής μηχανής, όπως και στην διαχείριση από πλευράς δήμων και Περιφέρειας για τους δρόμους που έχουν στην ευθύνη τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δεν συζητά σε αυτή τη χρονική στιγμή, μόλις 6 μήνες από την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αντικατάσταση της ηγεσίας του, δηλαδή των κ.κ. Στυλιανίδη και Τουρνά.
Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός και πιο καλοκουρδισμένος μηχανισμός για τη διαχείριση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών, κάτι στο οποίο αναμένεται να εστιάσει στην παρέμβαση του ο κ. Μητσοτάκης.
Διάσταση απόψεων για τον χρόνο επέλασης του χιονιά
Γνώριζε η πολιτεία ότι ο χιονιάς έρχεται νωρίτερα ή δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση από την ΕΜΥ;
«Έγκαιρα ανακοινώσαμε και τα δύο κύματα. Ξεχωρίσαμε την κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίδα» σε δύο κύματα. Το πρώτο πέρασε, θα λέγαμε, ανώδυνα και ήταν ουσιαστικά ο προπομπός του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος. Είχαμε επισημάνει πραγματικά ότι αυτό θα είναι το κύμα με «κόκκινο συναγερμό», όπως και δόθηκε για την περιοχή της Αττικής, αλλά και γενικότερα για όλη την κεντρική-νότια Ελλάδα» απάντησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δια του Διευθυντή της, Θεόδωρου Κολυδά.
«Προφανώς, είχαμε ένα πάρα, πάρα πολύ έντονο φαινόμενο, που μπήκε αιφνιδιαστικά και νωρίτερα στην Αθήνα με βάση τις προβλέψεις που υπήρχαν» αντέτεινε από την πλευρά της κυβέρνησης ο Εκπρόσωπος της Γιάννης Οικονόμου.
Αμείλικτα ερωτήματα
Φταίει μόνο η Αττική Οδός για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε στον κεντρικό αυτό οδικό άξονα; Υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο της Αττικής Οδού για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που γνώριζαν ότι έρχεται, και αν ναι, γιατί δεν εφαρμόστηκε;
Στη σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη υπήρξε έγκριση του σχεδίου αντιμετώπισης ή απλά κατάθεση… προθέσεων από την Αττική οδό; Υπήρχε συντονισμός με την Τροχαία και αν όχι γιατί, και ποιος ευθύνεται για την ασυνεννοησία;
Στo «μάτι του κυκλώνα» Στυλιανίδης και Πατούλης
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει λάθη και ζητά συγνώμη πρέπει να υποδείξει και τους υπεύθυνους και να καταλογίσει ευθύνες.
Αυτή είναι η εκτίμηση της κοινής γνώμης αλλά και όσων πολιτών ταλαιπωρήθηκαν, και όχι μόνο στην Αττική οδό.
Στο “μάτι του κυκλώνα” βρίσκεται ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αλλά και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος διαβεβαίωνε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τον χιονιά και θα κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.
Ωστόσο η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος, η Συγγρού, ακόμη και οι δρόμοι πέριξ των Στηλών του Ολύμπιου Διός έκλεισαν με τις πρώτες νιφάδες.
Το κλίμα είναι βαρύ στη “γαλάζια” παράταξη, καθώς πολλά στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει μετρήσιμο πολιτικό κόστος.
Είναι δε ενδεικτική η δήλωση του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη: “Αισθάνομαι ντροπή για όσα είδα χθες. Ζητάω προσωπικά συγγνώμη” σημείωσε με έμφαση.
Χρ. Στυλιανίδης: «Δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών»
«Δεν είναι τώρα η ώρα του καταλογισμού (ευθυνών). Τώρα είμαστε όλοι στο πεδίο και διαχειριζόμαστε αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να είμαστε απερίσπαστοι σε αυτό το έργο. Εγώ τουλάχιστον, δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση» δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Στυλιανίδης. «Η κυβέρνηση δεν έχει δυσκολία να αναλαμβάνει και να αποδίδει ευθύνες.
Το εύκολο είναι να πεις ότι φταίει κάποιος. Υπάρχει συνολικότερο ζήτημα οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα, και πρέπει να προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο» δήλωσε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο Live News στο Mega, αποφεύγοντας να μιλήσει για ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης μετά το σοκ και το χάος
Μετά το πρώτο σοκ με τις πρωτόγνωρες εικόνες εγκλωβισμού των πολιτών, ξεπερνώντας το πρώτο μούδιασμα, χθες, από το πρωί, το κυβερνητικό επιτελείο πέρασε στην… επίθεση.
Πρώτη κίνηση, το «αίτημα» του Πρωθυπουργού στην εταιρεία «Αττική Οδός» να καταβάλλει 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο όχημα, σε μία κίνηση αναγνώρισης της εφιαλτικής ταλαιπωρίας που έζησαν χιλιάδες άνθρωποι στον πιο σύγχρονο οδικό άξονα του νομού. Ακολούθησε η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης της υπόθεσης της Αττικής οδού, βάσει νόμου που προβλέπει κυρώσεις στην εταιρία που έχει την ευθύνη του δρόμου αν διακοπεί η κυκλοφορία λόγω ενεργειών ή παραλείψεων της.
Οι κυρώσεις είναι ανεξάρτητες από τις αποζημιώσεις των 2.000 που συμφωνήθηκε στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Αττική οδό.
Επιπλέον το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε από την διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καταβάλλει αποζημίωση 1000 ευρώ στους επιβάτες των δρομολογίων του… «τρόμου», στον άξονα Θεσσαλονίκης – Αθήνας. Τα ερωτήματα ωστόσο που γεννώνται είναι πολλά, με πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα και να διαμηνύουν ότι θα κινηθούν και εναντίον του κράτους ζητώντας αποζημιώσεις από το δημόσιο για τις πτήσεις που έχασαν, την ασφάλεια τους που τέθηκε σε κίνδυνο στους δρόμους της Αθήνας, για τον απίστευτο Γολγοθά που έζησαν μέσα στην Πρωτεύουσα της χώρας.