Η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μας έκανε σοφότερους. Ήταν περισσότερο παράλληλοι μονόλογοι χωρίς ουσία.
Η «Συμμαχία Πολιτών» αν και η μικρότερη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η μοναδική που έχει καταθέσει από καιρό συγκεκριμένες προτάσεις που τις επαναδιατυπώσαμε και στο Δ.Σ. και συνοπτικά είναι οι εξής:
Α) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.
Εδώ υπήρξε ένα θετικό πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Η συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου στο κοινό όραμα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει τον Νομό μας.
Δυστυχώς το μέτωπο δεν υπήρξε αρραγές λόγω της μη συμμετοχής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ελπίζουμε μετά τις τελευταίες πολύ αρνητικές εξελίξεις για τα τμήματα του Μεσολογγίου να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής και να συνταχθεί και αυτός στην ενωτική προσπάθεια.
Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους φορείς της Αιτ/νίας.
Β) Ενημέρωση για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.
Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά και να έχει δυο άξονες.
-Ενημέρωση των θεσμικών φορέων. Απαιτούνται άμεσα συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με του αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
-Ενημέρωση της κοινής γνώμης. Τα τοπικά ΜΜΕ και οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.
Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.
Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.
Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που έχουν τις γνώσεις και θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.
Μόνο αν υπάρξει συστράτευση και ομοψυχία όλων υπάρχει ελπίδα για κάτι καλό.
Φίλες και φίλοι
Αν και η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία δυστυχώς η αρνητική εμπειρία 40 χρόνων δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους.
Εξάλλου πως μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο όσο οι ίδιοι οι οποίοι μας έφεραν ως εδώ εξακολουθούν να εναλλάσσονται στην εξουσία.
Χωρίς να αισθανθούν ποτέ την ανάγκη να απολογηθούν για το «κατόρθωμα» τους να εξαφανίσουν την Αιτωλοακαρνανία από τον χάρτη των Πανεπιστημίων.
- Θα απολογηθεί άραγε κανείς από όσους κυβέρνησαν για τα ρουσφετολογικά πανεπιστημιακά τμήματα από το πουθενά που γέμισαν το Αγρίνιο χωρίς καμιά αναγνώριση και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα παίζοντας με τις ζωές των φοιτητών και των γονέων τους.
- Θα απολογηθεί κανείς από την κυβέρνηση ή την τοπική αυτοδιοίκηση για το γεγονός ότι σε έναν Δήμο 100.000 κατοίκων σε 40 ολόκληρα χρόνια κατασκευάστηκε για το Πανεπιστήμιο ένα μόνο κτήριο (επί νομαρχίας Σταμάτη) καθώς όλα τα άλλα που χρησιμοποιούνται είναι σχολικά κτήρια της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.
- Θα απολογηθεί κανείς από τις πρυτανικές αρχές της Πάτρας για το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο απεμπόλησε την δωρεά των 178 στρεμμάτων στο παλαιό πολιτικό Αεροδρόμιο για κατασκευή κτηριακών υποδομών το οποίο ήταν και το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο στο Αγρίνιο.
- Θα απολογηθούν όσοι διατέλεσαν βουλευτές και υπουργοί του Νομού μας που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν μονίμως απόντες και παρακολουθούσαν ως απλοί θεατές τις εξελίξεις.
- Θα απολογηθούν άραγε οι βουλευτές του Νομού που ψήφισαν στη Βουλή την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Κάποιοι μάλιστα εξακολουθούν να παραμένουν βουλευτές.
-Θα απολογηθούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι τοπικοί φορείς που δεν μπόρεσαν στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών να δημιουργήσουν ένα αρραγές ενωτικό μέτωπο διεκδίκησης όσων μας έχουν για χρόνια στερήσει.
Βεβαίως και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα ευαισθητοποιηθεί κάποιος από όλους αυτούς.
Κι αυτό γιατί τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι βουλευτές, οι ίδιοι «κομματικοί» Δήμαρχοι κλπ. εξακολουθούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Φυσικά με την ψήφο των πολιτών.
Οι πολίτες επομένως δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την διαιώνιση αυτής της κατάστασης με τις επιλογές που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν την ώρα των εκλογών.
Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος