Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια την αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, σημείωσε ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτό που λέγαμε περί βολικής αντιπολίτευσης και να μιλήσουμε περί συμπλεόμενης αντιπολίτευσης».
«Είναι πρωτόγνωρο», σημείωσε, τονίζοντας ότι μέσα από αυτήν τη σύμπλευση αποκαλύπτονται τα ζητήματα της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ:
Πρώτον, όπως σημείωσε, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι «πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Συμφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λένε να μην είναι σε βάρος του ΟΑΕΔ, αλλά του κρατικού προϋπολογισμού. Οχι Γιάννης …Γιαννάκης, αφού θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι ως φορολογούμενοι». «Το θέμα είναι από ποια τσέπη θα βγουν τα χρήματα για να πάνε προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων;», διερωτήθηκε, και χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό: «Τι θέλετε, να μειωθούν τα έσοδα του ΟΑΕΔ ή να αυξηθεί η φορολογία σας;».
Δεύτερον, η σύμπτωση απόψεων φαίνεται – συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος – στη στήριξη των μονοπωλίων. «Είπε ο κ. Τσίπρας να στηριχθεί η “Aegean”, αλλά ας ασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ή ας πάνε κάποιες μετοχές στο Δημόσιο. Είναι όπως οι μετοχές που πήρε το Δημόσιο από τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση. Που έδωσε 40 δισ. ευρώ το Δημόσιο για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και σήμερα έγιναν φύλλο και φτερό και το μόνο που έχει απομείνει είναι τα 40 δισ. που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.
Τρίτον, «υπάρχει ταύτιση και σύμπλευση στην ανάγκη διαχείρισης της φτώχειας μέσα από τα διάφορα επιδόματα. Συμπλέουν στους δικαιούχους του ελάχιστου. Δηλαδή ότι ο λαός, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πρέπει να συμπιέσουν τις ανάγκες τους, να συμπιέσουν τις απαιτήσεις τους και να βολευτούν με το ελάχιστο», τόνισε.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η φτώχεια «δεν πέφτει από τον ουρανό», είναι απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη: «Η ανάπτυξή σας – ανέφερε – γεννά φτώχεια και εξαθλίωση γιατί συσσωρεύει τον πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια και γι’ αυτό όχι τυχαία συνταγματοποιήσατε, το βάλατε μέσα στο Σύνταγμα, το “ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα” γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι τις επόμενες δεκαετίες αν δεν πάρουν η εργατική τάξη και ο λαός την υπόθεση στα χέρια τους και την εξουσία, θα συνεχίσουμε να ζούμε με εκτεταμένη φτώχεια στην Ελλάδα και παντού».
Αναφερόμενος στις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ζητάει κάποια επιδόματα, αλλά την αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αναφέρθηκε στο αίτημα του ΚΚΕ για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν υλοποίησε, ενώ χαρακτήρισε μαϊμού την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που κάνει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πραγματική επίταξη είναι χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ είναι υπέρ της κατάργησης των ιδιωτικού τομέα Υγείας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι πέρα από τη σωματική, λεκτική και σεξουαλική βία, υπάρχει και η βία που τσακίζει τη μητρότητα, τα εργασιακά δικαιώματα, την ατομική και οικογενειακή ζωή. Πρόσθεσε ότι πρέπει να διεκδικηθούν μέτρα στήριξης των άνεργων και μονογονεϊκών γυναικών, όπως και μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις γυναίκες.