Κατέφτασαν στον Καρβασαρά κυνηγημένοι από την Οθωμανική φρουρά της Άρτας οι: Εμίν Βέης Κόρτσα Αλβανός αξιωματικός του τουρκικού στρατού με την σύζυγό του και τον 6ετη γιό του Μπεσίμ, ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Ρηγίδης ανηψιός του Μητροπολίτου Άρτης Σεραφείμ, ο Αρτινός Δημ. Χουβαρδάς, ο εκ Μπότσης (Μεγαλόχαρη Άρτης) Σωτήρης Κοσιβάκης και τρείς ακόμη Αλβανοί στρατιώτες.
Ο αξιωματικός Κόρτσα που οραματιζόταν την απελευθέρωση της Αλβανίας μέσω της ενσωμάτωσής της με την Ελλάδα, βρισκόταν προ καιρού σε μυστική επικοινωνία με τον Βαλτινό οπλαρχηγό Φώτιο Κοντονίκα και τον ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ο Κόρτσα, φθάνοντας στον Καρβασαρά, προσήλθε στο εν Καρβασαρά Αρχηγείο Στρατού Δυτικής Ελλάδος, δηλώνοντας πίστη και υποταγή στον Βασιλέα των Ελλήνων, και κατετάγη ως αξιωματικός στον Ελληνικό στρατό.
Την πρωτομαγιά της ίδιας χρονιάς η σύζυγος του Κόρτσα Φιρδεύς και ο γιός της Μπεσίμ, βαφτίστηκαν στο νησάκι Μαδουρή με ανάδοχο τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, λαμβάνοντας τα ονόματα Γεώργιος και Μαρία.
Ο Κόρτσα αγωνίστηκε να πείσει την Ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ιδέες του, αλλά δεν το κατόρθωσε. Χάνοντας εν τω μεταξύ τα 3 από τα 4 παιδιά του, αυτοκτόνησε στο Φάληρο τον Ιούνιο του 1887.
Ο γιός του, είχε μια καλή σταδιοδρομία στον Ελληνικό στρατό‧ πολέμησε στους Βαλκανικούς και το 1940. Δολοφονήθηκε στην Αράχωβα τον Ιανουάριο του 1945. Άφησε μια κόρη, την Ελένη Κορτζά‧ την «Ραχήλ» στο έργο «Γράμματα στην Ραχήλ» του Κωστή Παλαμά…
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο «ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ», Αμφιλοχία