Την πληγή των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Με εκπτώσεις έως 80% και με δόσεις από 100 ευρώ το μήνα, θα μπορούν να ξεκαθαρίσουν οριστικά και με νόμιμους τίτλους κυριότητος, τα ακίνητα που έχουν «μπλέξει» ανάμεσα στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους και στο δημόσιο και τα οποία διεκδικεί ως δημόσια περιουσία.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο Opengov (μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10 μ.μ.) και, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του, οι αιτήσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις πως εξοφλείται το τίμημα
Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με την υποβολή αιτήσεων.
Γενικά, ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσόν τα 100 ευρώ μηνιαίως.
Αν όμως έχει ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, παίρνει αμέσως έκπτωση 50%.
Επιπλέον εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται επίσης:
1. κατοχή πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια , κατά περίπτωση: μείωση κατά 1% την ανά έτος. Για παράδειγμα, για 90 χρόνια κατοχή, προσφέρεται έκπτωση 50%, που είναι και το ανώτατο πλαφόν μείωσης του τιμήματος, λόγω παλαιότητας.
2. εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ: μείωση τιμήματος κατά 30%.
3. για αναπηρία 67%-79% προβλέπεται έκπτωση 20%. Ϊια έκπτωση έχει και κάθε πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα (1) έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
4. παλιννοστούντες ομογενείς, ο οποίος έχει εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών: μείωση 20%
5. πολύτεκνοι: μείωση 20%, εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ.
6. Τρίτεκνοι: μείωση 15% εάν το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό
7. Μονογονεϊκές οικογένειες: μείωση 15%
8. μακροχρόνια άνεργοι: 15%
9. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ: μείωση 20%
10. εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος: έκπτωση 20%
Αν συντρέχουν πολλές εκπτώσεις για “κοινωνικούς λόγους”, μετράει μόνο η μεγαλύτερη, Αλλά σε καμία περίπτωση το άθροισμα των διαφόρων εκπτώσεων (εφάπαξ πληρωμής , παλαιότητας, κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80%. Πάντα δηλαδή οφείλεται να καταβάλλεται τουλάχιστον το 20% της αντικειμενικής αξίας.
Σε κάθε περίπτωση επίσης, το 50% του τιμήματος που εισπράττει το δημόσιο, αποδίδεται στην ΕΤΑΔ που αποτελεί θυγατρική του «Υπερταμείου» Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:
· με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992
· με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.
Δείτε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση ΕΔΩ