Γράφει ο Γιώργος Βαρεμένος*
Ρητορική ερώτηση: Πώς πήρε το Κατάρ το Μουντιάλ; Απάντηση: Όπως πήρε η Coca-Cola για λογαριασμό της Ατλάντα τους Ολυμπιακούς του 1996 ή και ακόμη ακριβότερα.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που είχε στηθεί ώρες ολόκληρες για να προσκυνήσει το σκήνωμα της βασίλισσας Ελισάβετ, ανέλαβε πρεσβευτής με το αζημίωτο, μένοντας σε σουίτα 23.000 € την βραδυά και με προσωπικό σεφ που του φτιάχνει και του πουλιού το γάλα, εκτός από ένα αγαπημένο του πιάτο, διότι στο Κατάρ απαγορεύεται το χοιρινό. Θέλει και ο αθλητισμός τις θυσίες του… Όταν ο Αλλάχ καλέσει κοντά του τον Εμίρη, δεν ξέρω αν ο Ντέιβιντ θα στηθεί άλλες τόσες ώρες στην ουρά για να προσκυνήσει, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. Κι άσε τον Ερίκ Καντονά να δηλώνει ότι δεν θα παρακολουθήσει αυτό το αιματοβαμμένο Μουντιάλ.
Στα σοβαρά τώρα: η FIFA και ο πρόεδρός της Ινφαντίνο ψάχνουν για νέες αγορές του λαοφιλέστερου αθλήματος. Δεν είναι και λίγο να μυήσεις στο τόπι ακόμη και ανθρώπους που επιδίδονται μετά μανίας σε καμηλοδρομίες, έχοντας -όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος κ. Σαμπράκος- ψηφιακούς αναβάτες και τρέχοντας από πίσω με θεόρατα τζιπ, προσπαθώντας με τηλεκοντρόλ να ειδοποιήσουν τον “αναβάτη” πότε να σκουντήσει την καμήλα! Ορισμένοι απ’ αυτούς τους ψηφιακούς καμηλοδρόμους ώρα ήταν να ποντάρουν εξ ίσου και στο ποδόσφαιρο.
Όταν επισκέφθηκα το Εθνικό Μουσείο της Ντόχα και διαπίστωσα ότι όλα ήταν ψηφιακές αναπαραστάσεις, δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι στο Μουντιάλ του Κατάρ θα αναπληρώνονταν ψηφιακά ακόμη και οι οπαδοί, προκειμένου να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλοι οι αγώνες είναι sold out. Παρ’ όλα αυτά, η μπάλα, εκτός από πόρνη είναι και χαδιάρα, ικανή να σε πλανέψει κάτω απ’ όλες τις συνθήκες. Όντας εθισμένος στο παραμύθι της, σε παραμυθιάζει στα πλαίσια ενός πολύχρωμου διεθνούς πανηγυριού, ξεχνώντας ότι τα γήπεδα είναι ποτισμένα με το αίμα χιλιάδων ξένων εργατών. Όταν ο Εμπαπέ αλλάζει απότομα ταχύτητα και μπαίνει με τις μπάντες στην περιοχή, εσύ γουστάρεις και ο Εμίρης τρίβει τα χέρια του, γιατί έπιασαν τόπο τα εκατομμύρια που έδωσε για να τον κρατήσει στην Παρί Σαιν-Ζερμαίν.
Υπάρχουν και τα δικαιώματα των μειονοτήτων και, πάνω απ’ όλα, των γυναικών, που δίνουν άνιση μάχη απέναντι στο χρήμα. Κανείς όμως δεν μπορεί να κρατήσει “φυλακισμένους” τους πολίτες του όταν έρχονται σε άμεση επαφή με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους απ’ όλον τον πλανήτη. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι εμφανίσθηκαν κάποιες γυναίκες φίλαθλοι από την Σαουδική Αραβία! Μια στρογγυλή μπάλα που κινείται είναι η Γη. Πότε το σουτ είναι δοκάρι-και-μέσα και πότε δοκάρι-κι-έξω. Πάνω της στοιχηματίζουν οι τζογαδόροι της Οικουμένης. Ο κύριος Ινφαντίνο στοιχηματίζει ότι το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι ιστορικό. Μονά-ζυγά δικά του.
*Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία