Μετοχές και ομόλογα βυθίζονται στα Τάρταρα, κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων εξανεμίζεται, τα επιτόκια και οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων ανεβαίνουν αλματωδώς, οι υπερχρεωμένες χώρες είναι πλέον δύσκολο να δανειστούν από τις αγορές. Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου “απογειώνεται” πάλι, ενώ το φάσμα της ύφεσης αναδύεται στον ορίζοντα.
Δεν είναι τα συνήθη “καμπανάκια κινδύνου” για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την πορεία των αγορών. Είναι το προοίμιο της επερχόμενης καταστροφής στην παγκόσμια οικονομία, που “πληρώνει τα σπασμένα” του οικονομικού πολέμου και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας/Κίνας.
Ο φόβος ενός καταστροφικού ντόμινο πλανάται πλέον πάνω από τις αγορές. Εντονες ανησυχίες προκαλεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, που έφθασε σήμερα τα 148,7 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 70% σε δύο μέρες!
Νέα “επεισόδια”αναμένονται στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με βασικό όπλο την ενέργεια, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να βρούν τη “μαγική συνταγή” για επίτευξη αντικρουόμενων στόχων – αναχαίτιση του πληθωρισμού, συνέχιση της ανάπτυξης με ακριβό χρήμα και υψηλό κόστος ενέργειας.Επιτόκια και ομόλογα
“Λάδι στη φωτιά” ρίχνουν οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες. Μετά την Fed που ανέβασε χθες το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, σήμερα ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας.
Εντονες ανησυχίες σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προκαλεί η δραματική πτώση τιμών/άνοδος αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων, που “καίγονται στη φωτιά” του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.
Το (θεωρητικό) κόστος δανεισμού καθίσταται πλέον απαγορευτικό για την Ελλάδα και για πολλές άλλες χώρες, ενώ η στήριξη που υπόσχεται η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Πανάκριβα – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν- θα δανειζόταν τώρα ακόμη και η Γερμανία, αν ήταν αναγκασμένη να προσφύγει στις αγορές.
Οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων “απογειώνονται” και σήμερα, μετά από μια σύντομη αποκλιμάκωση που παρουσίασαν χθες μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ.
Ρεκόρ 9ετίας(!) κατέγραψε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που πήγε σήμερα στο 1,93% και τώρα διαμορφώνεται σε 1,88%, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 23(!) μονάδων βάσης.
Εντονη μεταβλητότητα στα ελληνικά. Η απόδοση του 10ετούς πήγε μέχρι 3,38% (+17 μβ από χθες) και τώρα κινείται κοντά στο 4,32% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.
Βουλιάζουν οι μετοχές
Εικόνα καταστροφής και στα χρηματιστήρια. Στο ελληνικό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,82%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -3,02%. Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,11%, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες διευρύνονται μετά το άνοιγμα της Wall Street. Περίπου 3,30% χάνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FT-100 στο Λονδίνο. Ανησυχητική εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Ο Dow Jones χάνει 2,30%, ο S&P500 κινείται στο -2,75%, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,75%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν μπει σε φάση βαθειάς διόρθωσης, η οποία θα έχει μεγάλο εύρος και ανάλογη χρονική διάρκεια.
Χ. ΝΙΑΚΑΣ- sofokleousin.gr