Με σημαντικές αιρεσιμότητες εξαιτίας της συνέχισης της πανδημίας, χωρίς αναφορές σε πρόσθετες παροχές και κοινωνικό μέρισμα, με ισχυρή ανάκαμψη φέτος, συρρίκνωση της ανεργίας, αλλά και βαθύτερο έλλειμμα, κατατίθεται σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2021 θα είναι στην περιοχή του 7,4% ΑΕΠ, ενώ για το 2022 το υπουργείο Οικονομικών ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτιμά επιστροφή στην ανάπτυξη, κοντά στο 5,4% του ΑΕΠ, από 6,1% και 4,5% αντίστοιχα που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το Dnews, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταστήσει σαφές ότι τα Δημόσια Οικονομικά δεν επιτρέπουν αυτή την περίοδο επιπλέον παροχές, ενώ επισημαίνουν ότι η οικονομία θα παραμείνει ανοιχτή γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης.
Παρόλα αυτά ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβεια που φέρνουν οι ανατιμήσεις στη τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα αναφέρονται στον προϋπολογισμό, καθώς είναι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικά διάστημα, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στην πανδημία και την ακρίβεια.
Βασική αιτία για την φειδωλή πολιτική είναι το βαθύτατο έλλειμμα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 14 δισ. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ, ακόμα υψηλότερα δηλαδή από το 7,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο. Η εκτόξευση του ελλείμματος για το 2021, οδηγεί σε έλλειμμα και το 2022 με την πρόβλεψη να είναι στο 1% του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά βλέπουν αύξηση στα έσοδα σε σχέση με το 2021 της τάξης των 4,1 δισ ευρώ φτάνοντας τα 45,5 δισ ευρώ, κυρίως από την αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και από το ΦΠΑ. Η μείωση των δαπανών θα φτάσει στην περιοχή των 6 δισ ευρώ, καθώς για το 2022 δεν υπάρχει περιορισμένη πρόβλεψη μέτρων στήριξης ή παράτασης των υφιστάμενων.
Κανονικά θα ισχύσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες αποφασίστηκαν φέτος, με το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, τη μείωση από το 24% στο 22% του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωση της προκαταβολής φόρους σε νομικά πρόσωπα και μισθωτούς κατά 80% και 55% αντίστοιχα.
Αντίθετα, καμία αναφορά δεν θα υπάρχει στις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεναρίων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Τη δεδομένη στιγμή θεωρείται πιθανό τα αποκαλυπτήρια να γίνουν με τον καινούργιο χρόνο.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ο νέος ΕΝΦΙΑ να διατηρήσει τα εκκαθαριστικά στα σημερινά επίπεδα, παρά τις αυξήσεις που έγιναν στις νέες αντικειμενικές τιμές. Ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο, χωρίς ωστόσο να μηδενίζεται.
Σύμφωνα με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η άσκηση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο και πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νόμος να ψηφιστεί στις αρχές του 2022, ώστε ο νέος ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022 και οι πολίτες να πληρώσουν τον ίδιο ή μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αντίθετα από τη σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ κυβέρνηση και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μέτωπο της ανάπτυξης, οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών φαίνεται να μην συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους για την πορεία του χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει το χρέος να παραμένει πάνω από το 200% το 2021 και να υποχωρεί οριακά στο 197% του ΑΕΠ το 2022. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα βλέπει συρρίκνωση του χρέους κοντά στο 198% του ΑΕΠ το 2021 και κάτω από το 190% του ΑΕΠ το 2022.
Ισχυρές είναι οι προβλέψεις και για τις δημόσιες επενδύσεις με τον προϋπολογισμό να αναφέρει ότι θα φτάσουν τα 10,5 δισ ευρώ το 2022, στις οποίες περιλαμβάνονται και πόροι 3,2% οι οποίοι θα αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα είναι περίπου 6 δισ ευρώ από το ΕΣΠΑ και ακόμα 1,2 δισ ευρώ από εθνικούς πόρους.