Η υπέρβαση κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ, του στόχου για τα φορολογικά έσοδα το 4μηνο, σε συνδυασμό αφενός για την διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού, αλλά και την πρόθεση της Κομισιόν να βάλει εκ νέου στο τραπέζι την επέκταση και για το 2023 της ρήτρας διαφυγής, ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για μία νέα ισχυρή παρέμβαση, αυτή την φορά για τα καύσιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ωριμάσει η σκέψη ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η τρελή κούρσα στις τιμές των καυσίμων, είναι μία δυναμική παρέμβαση, η οποία αφενός θα είναι από την πλευρά της μείωσης του ΕΦΚ και από την άλλη ίσως και η επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του newsit, επισήμως αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει έχει ξοδευτεί με το τελευταίο πακέτο και πιθανή ύπαρξη νέου πακέτου, θα πρέπει να συζητηθεί μετά την ύπαρξη νέου χώρου, κάτι που χρονικά το τοποθετούν μετά το καλοκαίρι και αφού βέβαια επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, που βέβαια θα αυξήσει τα έσοδα και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη.
Αναφορικά με τον τουρισμό, οι ενδείξεις όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι ιδιαίτερα θετικές. Ξένοι και Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν να γυρίζουν την πλάτη στα προβλήματα και στην αβεβαιότητα που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ακρίβεια και ετοιμάζονται να απολαύσουν το καλοκαίρι. Ως μία από τις αιτίες που η εικόνα είναι αρκετά καλή, κόντρα στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, είναι η αυξημένη αποταμίευση στις περισσότερες χώρες του πλανήτη και βέβαια και στην Ελλάδα, από τα διαδοχικά πακέτα στήριξης εν μέσω της πανδημίας.
Αυξημένα έσοδα από τη φορολογία παρά την κρίση
Ο άλλος παράγοντας είναι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, εν μέσω κρίσης. Το γεγονός αυτό προκαλεί έστω και δειλά χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρά αντισώματα στην ελληνική οικονομία που αντιστέκονται και στην ακρίβεια και στην κρίση που υπάρχει.
Βέβαια απομένει να δούμε σε πιο βαθμό θα συνεχιστεί η εικόνα αυτή, αν και με δεδομένη την καλή πορεία του τουρισμού, αλλά και τον πληθωρισμό, όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Ενδεχόμενο ύφεσης σε χώρες της ΕΕ
O Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης στις χώρες μέλη που είναι περισσότερες εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τις βάνες.
Οι δυσοίωνες αυτές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν την Κομισιόν στη συνέχιση και το 2023 της λεγόμενης ρήτρας διαφυγής» από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας-μιας ρήτρας που είχε εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων του covid.