Να αντιμετωπίσει τη… φωτιά που άναψαν στην πολιτική σκηνή τα όσα έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις επιδιώκει η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για μία δύσκολη εβδομάδα στη Βουλή. Στη Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα θα δοθεί μία πρόγευση της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν τα κόμματα, ενώ θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκουν με μια σειρά κινήσεων το επόμενο διάστημα να απαντήσουν στη… φουλ επίθεση της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μία σειρά ερωτημάτων ζητούν απάντηση και είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο θέμα έχει επηρεάσει και τις ισορροπίες στην πολιτική σκηνή.
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου που θα «αντικαταστήσει» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών να ριχθούν γέφυρες προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα στόχος είναι να καλλιεργηθεί και ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία.
Προς το παρόν τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί σκληρό μαρκάρισμα από την αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει- ακόμα και σήμερα – αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής έχει ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο πρόκειται να προτείνει την επέκταση του χρονικού διαστήματος διερεύνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητήσει διερεύνηση πιθανότατα σε βάθος δεκαετίας, με το επιχείρημα πως πρέπει να συζητηθούν ευρύτερα οι παθογένειες του συστήματος και να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά.
Οι κοινοβουλευτικές «μάχες» που έρχονται
Μέσα στην εβδομάδα -την Τετάρτη ή την Πέμπτη- θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Θα ακολουθήσει η προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση – στο τέλος της εβδομάδας- για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στα όσα έχουν μέχρι τώρα γίνει αλλά και να περιγράψει στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, μένει να καθοριστεί μία ακόμα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα όσα έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας αναφορικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να αποφασιστεί και το ποια πρόσωπα θα κληθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο θέμα να οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Οι δημοσκοπήσεις και το δεξιό κοινό
Μια πρώτη εικόνα του αντίκτυπου που έχει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη δυναμική των κομμάτων θα δοθεί με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου (καθώς τον Αύγουστο είθισται να μην γίνονται μετρήσεις). Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσει ένα τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με το κόμμα.
Μέχρι να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα κινηθεί το συγκεκριμένο κοινό θα δοθεί βαρύτητα στη συσπείρωση των παραδοσιακών «γαλάζιων» ψηφοφόρων, καθώς οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική που… ευνοεί την χαλαρή ψήφο. Στο συγκεκριμένο ακροατήριο θα επιχειρηθεί με μια τακτική συγκρίσεων της νυν με την προηγούμενη κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Και αυτή η στρατηγική θα ακολουθηθεί και το επόμενο διάστημα.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη – «Έθνος»