Προ δυσάρεστης έκπληξης βρέθηκαν χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.λπ. του κανονικού καθεστώτος, πηγαίνοντας στο λογιστή για τη φετινή φορολογική δήλωσή τους.
Όπως ανέφεραν αγρότες και κτηνοτρόφοι, που επικοινώνησαν με τον ΑγροΤύπο καλούνται να πληρώσουν 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος, χρήματα που αποτελούν αρκετά σεβαστό ποσό για τις ημέρες μας.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Γιαβάσογλου, παραγωγός από την Καβάλα «υπάρχουν πολλοί αγρότες που καλούνται να πληρώσουν το συγκεκριμένο ποσό και υπάρχει αναστάτωση. Το ποσό ειδικά για τις ημέρες μας δεν είναι μικρό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ισοδυναμεί περίπου με τις μισές ασφαλιστικές εισφορές της κατώτατης κλάσης που πληρώνει ένας παραγωγός στον ΕΦΚΑ για ένα χρόνο».
Όπως μας εξήγησε η Κατερίνα Κουσουνή, φοροτεχνικός από την Κατοχή Μεσολογγίου, «το τέλος επιτηδεύματος πληρώνεται μια φορά το χρόνο και αφορά όλους τους παραγωγούς του κανονικού καθεστώτος, δηλαδή όσους έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων και είχαν κάνει έναρξη από 1-1-2014».
Τέλος επιτηδεύματος θα πρέπει να πληρώνουν οι παραγωγοί κάθε έτος, με απόφαση που έχει ληφθεί πριν από αρκετά χρόνια
Τα προηγούμενα έτη η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών που φέτος καλούνται να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ πρώτη φορά, δεν καλούνταν να το πληρώσουν, γιατί υπάρχει πενταετής απαλλαγή για τους παραγωγούς που έχουν βασικό ΚΑΔ αγροτικό, απαλλαγή που όμως τελείωσε για τους περισσότερους.
Πώς γίνεται να μην πληρώσει κάποιος αγρότης το τέλος
Για να μην πληρώσει κάποιος αγρότης, κτηνοτρόφος κ.λπ. το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ φέτος, μπορεί να εγγραφεί ως μέλος σε κάποιο συνεταιρισμό ή ομάδα παραγωγών, που έχουν την σχετική διευκόλυνση. Ωστόσο αυτό για φέτος μάλλον είναι απαγορευτικό από άποψη χρόνου, αφού πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συνεταιρισμού, ενώ εκτός των άλλων ο παραγωγός που θέλει να εγγραφεί στον Συνεταιρισμό έχει κι άλλες υποχρεώσεις στο μέλλον. Όμως μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες να εγγραφεί μέλος για να γλιτώσει το τέλος από του… χρόνου.
Ένας άλλος τρόπος προκειμένου να μην πληρώσουν οι παραγωγοί το τέλος, είναι να αλλάξουν βασικό ΚΑΔ (κωδικό δραστηριότητας δηλαδή), αν αυτό είναι εφικτό με βάση το τι καλλιεργούν, κάνοντας την σχετική διακοπή, αν και αυτό θεωρείται αδύνατο για περιπτώσεις παραγωγών με μόνιμες καλλιέργειες ή να μην έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων.
Οι παραγωγοί πάντως με τους οποίους μιλήσαμε, ζητούν από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να υπάρξει κατάργηση του τέλους, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση αυτή.
Δεσμεύσεις για μείωση ή κατάργησή του
Παρέμβαση για το θέμα του τέλους επιτηδεύματος αγροτών έκανε πρόσφατα η βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, κα Ζέττα Μακρή, ζητώντας την εξαίρεση των αγροτών, με αφορμή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τον κορωνοϊό. Η κα Μακρή υπενθύμισε ότι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για μείωσή του από το 2020 και ολοσχερή απάλειψή του από το 2021.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξειδικεύοντας τα μέτρα Μητσοτάκη στην προηγούμενη ΔΕΘ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι από το 2023 το τέλος, θα καταργηθεί εντελώς.
Αλέξανδρος Μπίκας
Πηγή: agrotypos.gr