Μια νέα τροπή φέρνει στην εξέλιξη της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά.
Ο πρώην πρωθυπουργός «εισβάλλει» στο προεκλογικό σκηνικό του ΚΙΝΑΛ, αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει τους άλλους υποψήφιους να αναπροσαρμόσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν για το διάστημα των 45 ημερών που απομένει μέχρι τις κάλπες του πρώτου γύρου στις 5 του Δεκέμβρη. Η κίνηση υψηλού ρίσκου από τον ίδιο- όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- έρχεται αναμφίβολα να ανακατέψει τη τράπουλα, να αναδιατάξει δυνάμεις και να διαμορφώσει ενδεχομένως νέες συμμαχίες με το βλέμμα στην κρίσιμη αναμέτρηση του δεύτερου γύρου.
Προβλέψεις για το «αποτύπωμα» του Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη δύσκολα μπορεί να γίνουν- δημοσκόποι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις σχολίαζαν μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις από τον πρώην πρωθυπουργό ότι «η υπόθεση μοιάζει με πλοήγηση σε αχαρτογράφητα νερά», καθώς ο νυν βουλευτής Αχαΐας έχει να μετρηθεί σε γκάλοπ εδώ και αρκετά χρόνια.
Εντούτοις η μάχη αποκτά για τους «παίκτες» στο Κίνημα Αλλαγής ενδιαφέρον και γεννά εκ νέου ερωτήματα για την εξέλιξη της κορυφαίας διαδικασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για το τρίτο κόμμα της βουλής. Οι εθνικές εκλογές είναι πολύ κοντά και πολύ μακριά ταυτόχρονα. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου έτσι και οι άλλοι υποψήφιοι, πρέπει από τώρα να πείσουν ότι υπό την ηγεσία τους θα καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων και να θέσουν το Κίνημα Αλλαγής σε τροχιά ανοδικής πορείας.
Ο κ. Παπανδρέου προσέρχεται στη μάχη έχοντας εξασφαλίσει, όπως όλα δείχνουν, ισχυρές συμμαχίες στο επίπεδο στελεχών, το οποίο θα φανεί και από τη λίστα υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που το επιτελείο του σκοπεύει να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή μέχρι σήμερα στις 6 το απόγευμα, ώρα που λήγει η προθεσμία. Οι πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο του έχει συγκεντρώσει διπλάσιο αριθμό από ον απαιτούμενο και μάλιστα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, δηλαδή: γύρω στις 90 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Παράλληλα «τρέχει» το εγχείρημα συλλογής υπογραφών από μέλη και φίλους του κόμματος μέσω πλατφόρμας που άνοιξε στη σελίδα στο facebook του πρώην πρωθυπουργού. Στο πλευρό του βρίσκονται από την πρώτη στιγμή πολλά συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, πρώην υπουργοί και περίπου 9 βουλευτές, άνθρωποι από το γεννηματικό μπλοκ και παπανδρεϊκοί από όλη την Ελλάδα. Θεωρητικά ο Γιώργος Παπανδρέου θα κατέβαινε στην μάχη με πιο ισχυρό βήμα αν είχε στο πλευρό του εξαρχής δυνάμεις που στοιχίζονται πίσω από τις υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου, του Χάρη Καστανίδη, του Βασίλη Κεγκέρογλου και ενδεχομένως του Παύλου Χρηστίδη.
Ωστόσο στέλεχος που θα συμβάλει αποφασιστικά στην προεκλογική του καμπάνια εκτιμά ότι η μη απόσυρση υποψηφιοτήτων μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον δεύτερο γύρο απομακρύνοντας τον κίνδυνο αντιπαπανδρεϊκού μετώπου στον δεύτερο γύρο- όπου ο Παπανδρέου εκτιμά ότι θα μονομαχήσει είτε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, είτε με το Νίκο Ανδρουλάκη. Βέβαια άλλοι σύμμαχοί του, λιγότερο αισιόδοξοι, έχουν κατά νου και το σενάριο της ήττας, αλλά δίνουν ελάχιστες πιθανότητες στην εκδοχή να αποκλειστεί ο πρώην πρωθυπουργός από τον δεύτερο γύρο. Σε κάθε περίπτωση οι οπαδοί του διαβλέπουν μια σκληρή μάχη, αντικρούουν όμως την πρόβλεψη περί αναβίωσης του άγριου πολέμου του 2007 με μονομάχους τον κ. Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αυτές τις ώρες δε οι επιτελείς του εστιάζουν στην συλλογή υπογραφών αλλά και στο σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην έδρα του, στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου με τους ισχυρούς συμβολισμούς, στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ και του ΠΑΣΟΚ ενώ σε ανοιχτή γραμμή ήταν στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος. Στο ΙΑΠ εμφανίστηκαν και παρέμειναν και μετά την δήλωση Παπανδρέου μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Αφροδίτη Παπαθανάση, Θανάσης Παπαγεωργίου, Τόνια Αντωνίου, όπως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Σύντομα θα υπάρξει αποσαφήνιση του τοπίου όσον αφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο ίδιος έχει ήδη επικοινωνήσει με τους περισσότερους βουλευτές- κοντά του ακούγεται ότι είναι ο Γιώργος Καμίνης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου (υποψήφιος που έχει διαμηνύσει ότι θα αποσυρθεί), ο Μπαράν Μπουρχάν, ο Αχμέτ Ιλχάν, οι κ.κ. Πουλάς και Μουλκιώτης.
Με τη δε δήλωσή του χθες το βράδυ από το γραφείο του στο ΙΑΠ ήθελε να δώσει το στίγμα της υποψηφιότητάς του, ξεκαθαρίζοντας και το πλάνο στήριξης της υποψηφιότητάς του. Μίλησε για Νέα Αλλαγή: σύνθημα που θυμίζει 1981, αξιοποιήθηκε από τον ίδιο στις εθνικές εκλογές του 2007 και αναδείχθηκε από τη Φώφη Γεννηματά πριν αποχωρήσει από την κούρσα. Έκανε λόγο για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και καμία αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε επί της ουσίας επιτακτική την ανάγκη να γίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή, «καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» που θα είναι απέναντι στη συντήρηση (δεξιά και αριστερή). Μίλησε για την συμπόρευση με τους άλλους προοδευτικούς στην Ευρώπη και τον κόσμο- και απεύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Όπως είπε αναλυτικά: «Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα.
Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.
Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος.
Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων.
Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.
Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής. Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή».
Από την Κρήτη ο Ανδρέας Λοβέρδος υποδέχτηκε την υποψηφιότητα Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι: «Δεν θέλω να σχολιάσω, τα έχω πει και σε άλλες ομιλίες μου. Ας κάνει ό,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους». Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έκανε μέσω συνεργατών του κάποιο σχόλιο, εκείνοι όμως παρέπεμπαν σε προηγούμενη δήλωσή του ότι είναι καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες. Ο Παύλος Γερουλάνος επίσης απέφυγε τα σχόλια- σήμερα θα καταθέσει τις αναγκαίες υπογραφές για την δική του υποψηφιότητα και θα ξεκινήσει περιοδείες. Υπογραφές αναμένεται ότι θα καταθέσει και ο Παύλος Χρηστίδης- ο Χάρης Καστανίδης το έχει κάνει από την περασμένη Παρασκευή.
Πηγή: protothema