Κόκκινο έχει χτυπήσει ο πολιτικός υδράργυρος, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις ραγδαίες αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και οι παραιτήσεις που ακολούθησαν προκαλούν πολιτικούς κλυδωνισμούς, σε μια εποχή πολλαπλών ανοιχτών μετώπων.
Οι «μετασεισμοί» της υπόθεσης δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν, ωστόσο, δεδομένο είναι πως οι επόμενες εκλογές -όποτε και αν τελικά γίνουν- θα πραγματοποιηθούν σε κλίμα σφοδρής πόλωσης. Από την κυβέρνηση σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι τρία. Πρώτον: μέχρι την Πέμπτη δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου από την ΕΥΠ για το θέμα. Δεύτερον: δεν χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τρίτον: Στα αιτήματα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η απάντηση είναι θετική.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο ετοιμάζονται για έναν πολιτικό «καύσωνα» με διάρκεια, καθώς είναι δεδομένο πως η αντιπολίτευση θα εντείνει την πίεση μετά την πρωτοφανή τροπή που έχει πάρει το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ελληνικό Watergate και ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την κυβέρνηση.
Αύριο ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του θα αναφερθεί στα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να επισημάνει πως θα ριχτεί φως στην υπόθεση. Η απόφαση αυτή ελήφθη, καθώς εκτιμήθηκε πως θα ήταν μεγάλο το διάστημα μέχρι να συνεδριάσουν οι επιτροπές της Βουλής και θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα δήλωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγές από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως «οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε». Ωστόσο, μέσα σε αυτό το μπαράζ ειδήσεων μια σειρά ερωτημάτων ζητούν απάντηση και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Το βασικό ερώτημα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί και ερωτήματα για το αν έχουν υπάρξει και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών ή και δημοσιογράφων (για παράδειγμα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει παρακολούθηση του).
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση για το ό,τι η ΕΥΠ με προεδρικό διάστημα από το 2019 υπάγεται στον Μέγαρο Μαξίμου. Με γαλάζιες πηγές να αναφέρουν πως κάτι ανάλογο ισχύει και σε αλλά ευρωπαϊκά κράτη, ωστόσο να αναγνωρίζουν πως ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της -ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις – ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν.
Τα σενάρια για τις κάλπες και τον ανασχηματισμό
Σκηνικό ρευστότητας διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή και ανάλογα με το αν θα προκύψουν νέα στοιχεία το επόμενο διάστημα θα κριθεί και το πως θα πορευθεί η κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση επιχειρείται να κλείσουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως ακόμα και στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν υποστηρικτές της επίσπευσης των εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο σχεδιασμός για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, παρά το ό,τι πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Δεν είναι μόνο όσα αποκαλύπτονται για την ΕΥΠ και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι και το θέμα της οικονομίας που «βαραίνει» το κλίμα και δημιουργεί ένα δύσκολο πολιτικά σκηνικό.
Με την Ε.Ε. να ετοιμάζεται για μια ενεργειακή βαρυχειμωνιά και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση καλείται να βρίσκει όλο και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος το κύμα των ανατιμήσεων να έχει και πολιτικό αντίκτυπο, οδηγώντας σε μια … χαλαρή ψήφο στις κάλπες της απλής αναλογικής.
Όσον αφορά στον ανασχηματισμό παραμένει ένα όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι εύκολο να αποδώσει αποτελέσματα. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς ένα άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο και δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.
Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σενάρια πως σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα επιχειρούνταν πολιτικά ανοίγματα. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το βαρύ σκηνικό δεν είναι εύκολο να «ευδοκιμήσουν» ανάλογες κινήσεις, οπότε προς το παρόν προέχει η γαλάζια συσπείρωση.
Πάντως, εν μέσω Αυγούστου δεν είναι εύκολο να γίνουν δημοσκοπήσεις για να διαπιστωθεί πώς αποτιμούν τις εξελίξεις οι πολίτες και πως «βαθμολογούν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι πρώτες μετρήσεις αναμένονται στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η «ανάγνωση» των στοιχείων από τα κομματικά επιτελεία. Τότε θα φανεί και αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν στην πράξη επιταχυντή πολιτικών εξελίξεων.