Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΟΒ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ, αναφορικά με ερώτηση βουλευτών του, σχετικά με την προστασία των κοπαδιών των κτηνοτρόφων του Ορεινού Βάλτου από τον λύκο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:
«Τους κτηνοτρόφους της Αρειάδας, των Σαρδηνίων, της Κεχρινιάς, του Ορεινού Βάλτου, τους αποδεκατίζει εκτός από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, εκτός από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και ο λύκος, χρόνια τώρα.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος στις 19/5/2022 κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Αγ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και την απάντηση της Γενικής Δ/νσης Δασών , η ΚΟΒ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ του ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την αδιαφορία και την κοροιδία της κυβέρνησης.
Παράλληλα τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν στους αγώνες του αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος, όπου αναπτύχθηκαν,για την προστασία του εισοδήματός τους και του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Μόνο ο επίμονος μαζικός αγώνας των κτηνοτρόφων μπορεί να επιβάλλει μέτρα προστασίας των κοπαδιών τους.
Τους καλούμε στις Ευρωεκλογές να ψηφίσουν ΚΚΕ, μαυρίζοντας τα κόμματα που τους μαυρίζουν τη ζωή, με την ΚΑΠ και τις πολιτικές τους.
Στέλνουμε προς αναδημοσίευση την ανακοίνωση της ΚΟΒ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης και Ν. Καραθανασόπουλος, σε Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, αντίστοιχα, στις 18/5/2022, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου κτηνοτρόφων ΤΔ Κεχρινιάς, Σαρδηνίων και ορεινού Βάλτου Δήμου Αμφιλοχίας από το λύκο.
Στην ερώτηση τονίστηκε το πρόβλημα των απωλειών καθώς και τα προβλήματα με τα οποία οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι και προκύπτουν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ: Τον τρόπο και τις προϋποθέσειςκαθώς και το ύψος της αποζημίωσης,που δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οξύνονται, με το κόστος παραγωγής (π.χ. ζωοτροφές, πετρέλαιο και ρεύμα) να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
Οι βουλευτές του ΚΚΕκάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα έτσι ώστε:
- να καταγραφεί – εκτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και να ληφθούν με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. δασαρχεία, διευθύνσεις κτηνιατρικής) και με αποκλειστικά κρατική δαπάνη τα απαραίτητα προληπτικάμέτραπεριορισμού των απωλειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
- να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε η προβλεπόμενη αποζημίωση να επιτρέπει την πλήρη αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κανένα κατώτερο όριο ζημιάς – πλαφόν.
Στην απάντησή τους και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο προϊστάμενος της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Δασών υπεραμύνθηκαν του κανονισμού του ΕΛΓΑ μέχρι τελευταίας κεραίας:
α) «ο κτηνοτρόφος, υποστηρίζουν, είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάξει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό και να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη από την ζημιά ημέρα σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Η εκτίμηση πραγματοποιείται το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες μετά την αναγγελία». Σκόπιμα αγνοούν ότι το να βρουν και να συντηρήσουν τα σκοτωμένα από το λύκο ζώα, πολλές φορές είναι αδύνατον, όταν τα κοπάδια, είναι ελευθέρας βοσκής και για αυτόν τον λόγο αποδεκατίζονται.
β)θεωρούν ικανοποιητικό το ύψος της αποζημίωσης για ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή από τα προστατευμένα είδη του λύκου και της αρκούδας, που όμως είναι ανεπαρκέστατο για την ανανέωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου, όταν μάλιστα είναι και παραγωγικό (δηλ. αποζημίωση του παρόντος ζώου, αλλά όχι των μελλοντικών εσόδων από τις γεννήσεις και το γάλα τους).
γ)μιλάνε για «έργα και δράσεις», για «την αντιμετώπιση περιστατικών σύγκρουσης κτηνοτροφίας με τους λύκους» σε συνεννόηση με τις τοπικές δασικές υπηρεσίες/δασαρχεία, όταν στην Αμφιλοχία, το προσωπικό μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα, για την κάλυψη 100αδων χιλιάδων στρεμμάτων.
Όσο γι’ αυτά πού υποστηρίζει ο υπουργός ότι τάχα: «η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησής, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα και πληρέστερα στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων», μόνο ως κοροϊδία ακούγονται.
Αυτοδιαψεύδονται μάλιστα, όταν ο υφυπουργός φαίνεται ικανοποιημένος από τις αποζημιώσεις, όταν οι προϊστάμενοι Δ/σης Δασών & Γενικής Δ/σης ΟΦΥΠΕΚΑ στην απάντησή τους τονίζουν, αντίστοιχα, την «ανάγκη βελτίωσης των σχετικών κανονισμών αποζημίωσης, καθώς και των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών» και «παρά τις εισηγήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμιά σχετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Άμεσα το υπουργείο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες να δώσουν λύση.
Τους κτηνοτρόφους δεν μπορεί να τους παραπλανήσει κανείς. Γι αυτούς ένας δρόμος μένει: Οργανωμένα να απαιτήσουν την πλήρη προστασία των κοπαδιών και των ζώων τους.